Meer dan de helft van de gemeente werkt nog altijd met Windows 7, wat al uitgefaseerd is. Bovendien wordt dit systeem niet meer ondersteund met updates voor de beveiliging. Dit brengt uiteraard veel risico’s met zich mee, maar al helemaal op het moment doordat men veelvuldig thuis werkt. Uit een enquête van het Binnenlands Bestuur en AG Connect komen deze resultaten. Aan dit onderzoek hebben 35 Nederlandse gemeenten meegewerkt, waaronder Amsterdam. Hieruit blijkt dat ook de gemeente Amsterdam nog altijd gebruik maakt van Windows 7. Het is zelfs een grootgebruiker met 4500 pc’s die lopen op dit systeem van Microsoft.
16 duizend werkplekken
Uit het onderzoek van het Binnenlands Bestuur en AG Connect blijkt dat in totaal 16 duizend werkplekken bij de Nederlandse gemeenten nog gebruik maken van Windows 7. 35 gemeenten hebben de enquête ingevuld, terwijl het verdeeld was onder 50 gemeenten van de 355 die we in Nederland hebben. Met andere woorden, het is zeer waarschijnlijk dat nog veel meer werknemers van de gemeenten Windows 7 gebruiken op hun computer. Dit kan uiterst schadelijk zijn aangezien Microsoft sinds januari van dit jaar het systeem niet meer ondersteund. Hierdoor komen er geen updates meer ter bescherming van de computers.
375 duizend euro
Windows 7 kan nog wel updates en patches krijgen, maar dan moet hiervoor betaald worden door de organisaties. Negen van de 22 gemeenten die het systeem gebruiken geven aan dat ze dit niet doen. De overige dertien doen dit dus wel en betalen Microsoft hier dan ook grof geld voor. Zo gaf de gemeente Amsterdam aan dat ze maar liefst 375 duizend euro moeten betalen aan Microsoft voor de patches en updates in 2020. Hier wordt door de gemeente van de Nederlandse hoofdstad voor gekozen aangezien de stap van Windows 7 naar het nieuwere Windows 10 ‘geen kleine operatie’ is, zo laat Amsterdam weten in een schriftelijke reactie aan de onderzoekers.
Zeroday aanval
Ook al krijgen de computers die Windows 7 gebruiken patches, alsnog blijft het een verouderd besturingssysteem. Dit geeft Dave Maasland van ESET, een cybersecuritybedrijf, aan. Hierbij gebruikt hij een bericht uit maart van Microsoft aan. Hierin werd vermeld dat een zeroday aanval was geplaatst die specifiek gericht was op Windows 7. Zo’n aanval probeert gebruik te maken van zwakke plekken die nog niet bekend zijn in een systeem. Het systeem zal dus ook niet gepatcht zijn voor zulke aanvallen. Bovendien geeft Maasland ook aan dat cybercrime toegenomen is tijdens de coronacrisis. Een sterke beveiliging is dus noodzakelijk, maar dit is met Windows 7 eigenlijk niet mogelijk op het moment.
Overstappen naar Windows 10
De veiligheidsrisico’s zijn dus inmiddels zeker toegenomen als je Windows 7 gebruikt. Dit geldt voor de gemeenten, maar uiteraard ook voor particulieren. De overstap naar Windows 10 is dan ook zeker aan te raden. Uiteraard heb je hiervoor een internetverbinding nodig, die je kunt bekijken op internetvergelijken.nl. Ook een abonnement met alleen internet kan gebruikt worden om over te stappen naar Windows 10. Voordat je hiermee begint is het overigens wel verstandig om te kijken of je computer voldoet aan de vereisten van het nieuwe systeem. Als dit niet het geval is dan is het aanbevolen om een nieuwe pc of laptop aan te schaffen. Over het algemeen zul je dan direct al gebruik kunnen maken van Windows 10. Houd je toch wel je oude computer of laptop met Windows 7? Stap dan over naar Windows 10, wat ook zeker mogelijk is. Dit doe je met behulp van een hulpprogramma van Microsoft, al heb je uiteraard ook een licentie nodig. Deze moet je kopen om Windows 10 te activeren.