Een verstopt riool kan overal gebeuren, maar in dichtbebouwde steden zoals Amsterdam en Haarlem kun je net wat sneller te maken krijgen met problemen in de riolering. Oorzaken variëren van vetophoping tot boomwortels die op zoek zijn naar water. Gelukkig kun je veel ellende voorkomen met een paar eenvoudige maatregelen. Wij vertellen je over de handigste tips om verstopping tegen te gaan, én wat je kunt doen als het toch misgaat.

Voorkom vet- en etensresten in de afvoer

Een van de grootste boosdoeners in het riool is opgehoopt vet. Wanneer je bijvoorbeeld frituurvet of bakolie door de gootsteen spoelt, koelt het vet af en hecht het zich aan de binnenwand van de leidingen. Na verloop van tijd ontstaat zo een hardnekkige laag waar etensresten en andere deeltjes op vastplakken. Reken op een steeds nauwere doorgang, wat op den duur leidt tot een verstopping.

Gooi overtollig vet in een afsluitbare verpakking en deponeer deze bij het restafval of breng het naar een inzamelpunt voor vet. Ook etensresten kun je beter in de groene container kwijt dan in de gootsteen. Zo minimaliseer je het risico dat de afvoer dichtslibt.

Gebruik het toilet verstandig

Een verstopping kan ook ontstaan wanneer het toilet wordt gebruikt als afvalbak. In Amsterdam en Haarlem is de riolering vaak al wat ouder, waardoor de leidingen sneller overbelast raken. Te veel papier, vochtige doekjes, maandverband of kattenbakvulling kunnen allemaal voor opstoppingen zorgen. Zelf dingen als tandenstokers en wattenstaafjes kunnen samenklonteren en de afvoer blokkeren.

Beperk het toiletgebruik tot dat waar het voor bedoeld is. Deponeer andere materialen, hoe klein ook, in de prullenbak. Zo voorkom je dat er zich ophopingen vormen die het doortrekken bemoeilijken.

Let op bomen en planten rondom de woning

Niet alleen afval en vet kunnen voor verstoppingen zorgen, ook de natuur speelt soms een rol. In groenrijke wijken van Haarlem en Amsterdam kunnen boomwortels op zoek gaan naar water en voedingsstoffen. Komt zo’n wortel in aanraking met een kleine scheur of verbinding in een rioolbuis, dan groeit deze er soms dwars doorheen. Dit veroorzaakt scheuren in de leidingen en een potentieel ondoordringbare blokkade.

Houd in de gaten of de grond rondom het huis niet verzakt of dat er plots natte plekken in de tuin ontstaan. Ook is het belangrijk regelmatig de stand van bomen en struiken te controleren. Loop je risico of merk je veranderingen? Dan is het verstandig om advies in te winnen bij een riool ontstoppen Amsterdam expert die kan beoordelen of wortels de leidingen aantasten.

Voer regelmatig preventief onderhoud uit

Ook al ga je zorgvuldig om met wat er in de afvoer terechtkomt, soms kan een deel van de leiding al verzwakt zijn of kan er zich toch een kleine blokkade vormen. Voorkomen is in zo’n geval beter dan genezen. Met preventief onderhoud kunt u problemen tijdig opsporen en aanpakken. Daarbij wordt de leiding gecontroleerd en waar nodig gereinigd.

Laat eens in een paar jaar, of vaker, een riool ontstoppen Haarlem controle uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen bijvoorbeeld met een camera-inspectie precies zien hoe de rioolbuis erbij ligt. Eventuele scheurtjes, boomwortels en ophopingen worden zo vroegtijdig opgemerkt, waardoor grotere problemen uitblijven.