Heb je een VOG nodig voor een nieuwe baan, vrijwilligerswerk of een ander doel? Een VOG aanvragen kan ingewikkeld lijken, maar als je weet waar je moet beginnen ben je zo klaar. Daarom hebben we in dit artikel de belangrijkste info kort voor je samengevat.

Wat is een VOG precies?

VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Het is een document waarmee je laat zien dat je geen veroordelingen op je naam hebt staan die relevant zijn voor het beroep (of andere doel) waarvoor je de VOG aanvraagt.

Kun je ook zonder werkgever een VOG aanvragen?

Vaak wordt een VOG-aanvraag gedaan vanwege een baan. Maar een vog aanvragen zonder werkgever kan ook. Bijvoorbeeld als je naar het buitenland verhuist en voor de aanvraag van je verblijfsvergunning een VOG moet overleggen. Of wanneer je lid wilt worden van een schietvereniging.

Hoe kun je digitaal een VOG aanvragen?

Een VOG aanvragen kun je op verschillende manieren doen:

vog digitaal aanvragen via een tussenpartij

vog digitaal aanvragen direct bij Justis

vog schriftelijk aanvragen bij je gemeente

VOG-aanvraag bij Justis

Justis is de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Waar je de VOG ook voor aanvraagt, Justis is de partij die de aanvraag beoordeelt. Een VOG-aanvraag direct bij Justis wordt gestart door je werkgever. Je werkgever vult de benodigde gegevens in en kiest het screeningsprofiel. Nadat je werkgever de aanvraag heeft gestart, krijg je een code per e-mail. Hiermee rond je zelf de aanvraag af. Je logt in met je Digi-D, controleert de gegevens die je werkgever heeft ingevuld en je betaalt voor de aanvraag met iDEAL.

VOG-aanvraag via een tussenpartij

Je kunt je VOG-aanvraag ook via een tussenpartij doen. Dit kost iets meer, maar het kan je veel tijd en gedoe besparen. Zeker als je een VOG aanvraagt zonder werkgever (al kun je deze optie zeker ook gebruiken als je wel een werkgever hebt).

Bij deze aanvraag vul je een formulier in op de website van de tussenpartij. Hierbij kun je zelf een screeningsprofiel kiezen of je laat het aan de tussenpartij over. Bij het indienen van de aanvraag betaal je de tussenpartij (deze betaling is exclusief de kosten voor Justis). De tussenpartij dient je aanvraag voor je in bij Justis. Daarna moet je de aanvraag bij Justis bevestigen met je Digi-D. Ook moet je de betaling aan Justis zelf voldoen.

VOG-aanvraag bij gemeente

Voor het aanvragen van een VOG bij de gemeente maak je een afspraak bij de gemeente waar je staat ingeschreven.

Kun je een VOG aanvragen zonder DigiD?

Veel mensen hebben vragen over vog aanvragen digid. Als je je VOG digitaal wilt aanvragen, heb je altijd een DigiD nodig. Is dit voor jou niet mogelijk? Dan kun je een afspraak maken bij de gemeente voor je aanvraag.

Hoe wordt je VOG-aanvraag beoordeeld?

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, oftewel Dienst Justis beoordeelt je aanvraag. Zij kijken of je een strafblad hebt en zo ja, of de strafbare feiten relevant zijn voor je VOG-aanvraag. Ook met een strafblad kun je een VOG krijgen. Dit hangt af van de relevantie van de veroordelingen en de eventuele verjaring. Soms raadpleegt Justis ook strafrechtelijke gegevens uit andere landen.