Wat is elektromagnetische storing?
In het dagelijks leven lopen al die radiogolven door elkaar heen en kunnen ze voor storingen zorgen. Misschien heb je als kind wel eens geprobeerd om met je eigen afstandsbediening de televisie van de buren via het raam te beïnvloeden. Aanzetten, uitzetten of naar een ander kanaal zappen, veel kinderen hebben dit wel eens uitgeprobeerd. Je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat dit alleen werkt via de ramen en de lucht, maar niet door de muren. Als dat laatste het geval zou zijn, dan zou je constant de televisies van de hele buurt kunnen beïnvloeden. Maar dit is dus niet het geval en wel omdat een afstandsbediening middels infrarood werkt. Die signalen vallen nog net binnen het spectrum van licht, alleen zijn ze voor het menselijk oog niet zichtbaar. En zoals je weet gaat licht niet door muren heen. Toch verschilt infraroodlicht niet veel van radiogolven. Beide zijn namelijk elektromagnetische stralingen en verschillen eigenlijk alleen van frequentie. Door dit verschil gaan radiogolven wél door muren heen en licht niet. Verder komen er nog andere verschijnselen voor naarmate de frequentie verschilt, zoals het optreden van het deeltjeskarakter bij licht (fotonen), maar dat wijkt te veel af van dit onderwerp en is een artikel voor een andere keer!
RF-straling in de praktijk
We hadden het dus over verstoringen. Na dit voorbeeld met de televisie en de infrarood (IR) straling is het misschien beter te begrijpen dat vergelijkbare problemen optreden met radiogolven (RF-straling). Ook al kunnen deze microgolven door muren heen, betekent dat niet dat ze er niet door worden beïnvloedt. Deze straling zal, afhankelijk van de materialen, door volumes afbuigen en van oppervlakken reflecteren. Zo kunnen zelfs de oppervlakken van gebouwen deze golven weerkaatsen, waardoor signalen niet altijd even goed ontvangen kunnen worden. In het dagelijks leven wordt de lucht gebombardeerd met zulke signalen waardoor het vrij lastig is om te controleren of een nieuw WiFi-product dat ontwikkeld wordt, naar behoren werkt en waar precies storing ontstaat. Om problemen bij productontwikkeling of installatie van RF-apparaten vroegtijdig te kunnen opsporen kan men het beste een stoorzender vrije ruimte gebruiken.
Oplossingen voor microwave verstoring
“Maar hoe zorg je dan voor een ruimte waarin geen storende microgolven zijn, terwijl ze dwars door wanden en plafonds kunnen gaan?”, zal je wellicht denken. Daar zijn dus oplossingen voor, alleen wijken die af van ‘normale’ murenbouw. Je hebt hiervoor microwave absorbers nodig. Dat zijn kunststoffen platen voorzien van puntige uitsteeksels met platte vlakken, een soort langwerpige pyramides. Die ‘speerpunten’, ook wel javelins genoemd, zoals de werpsperen uit de klassieke oudheid, kaatsen de radiogolven op zo’n wijze af dat die golven meer en meer energie verliezen en tussen de punten gevangen raken. Hierdoor weerkaatsen ze niet terug de ruimte in waar ze vandaan komen en verstoren ze de proefopstelling niet. Overigens worden dit soort materialen en vergelijkbare technieken niet alleen op testlocaties toegepast. Ook apparaten die door hun constructie of interne machinerie permanent voor een verstoring kunnen zorgen hebben baat bij microwave absorbers. Denk hierbij aan drones, verkeerstorens, militaire radarsystemen en andere systemen die schotelantennes of signaalversterkers gebruiken kunnen met zulk microgolf absorberend materiaal beter presteren.
Nederlandse toepassingen van microwave absorbers
De Nederlandse expert op het gebied van zulke absorberende materialen is DMAS (Dutch Microwave Absorbing Solutions). DMAS biedt verschillende veilige en duurzame oplossingen. De javelins die op de absorberende platen bevestigd kunnen worden zijn beschikbaar in verschillende lengtes afhankelijk van het gebruik. Daarnaast zijn ze vuurvast en gaan langer mee dan gebruikelijke schuim oplossingen. Zo gaat het polystyreen wel langer dan 25 jaar mee. Bovendien zijn de cellen waaruit het materiaal bestaat afgesloten waardoor het lekken van koolstofdeeltjes is uitgesloten. Deze laatste eigenschap is met name van belang voor gebruik in ultraschone laboratoria. Voor totaaloplossingen zijn er ook nog de walkway absorbers. Dat betekent dat de vloer waarop je loopt kan worden voorzien van een met glasvezel verstevigd epoxy rooster waaronder zich de RF-absorberende speerpunten bevinden. Alle wanden, plafonds én vloeren kunnen zo volledig worden afgesloten van radiogolf storing.