Het is een veelvoorkomend probleem: je ligt 's avonds in bed, maar het lijkt een eeuwigheid te duren voordat je in slaap valt. Je probeert te ontspannen, maar je gedachten lijken constant af te dwalen. Dit leidt tot frustratie en vermoeidheid, maar geen slaap. Hoewel je niet de enige bent die met dit probleem kampt, maakt het de situatie niet makkelijker. Als je moeite hebt met in slaap vallen, kunnen de volgende tips wellicht uitkomst bieden.
Je wordt blootgesteld aan te veel prikkels
Een van de grootste problemen waar we tegenwoordig last van hebben, is overprikkeld zijn. Die kleine computer die we de hele dag binnen handbereik houden, is niet bepaald bevorderlijk voor de slaap. Het blauwe licht dat onze telefoon uitstraalt, onderdrukt de productie van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Probeer ten minste een uur voordat je naar bed gaat elektronische apparaten te vermijden, zowel je telefoon als je computer en televisie. Zorg ervoor dat je al je berichten hebt beantwoord, de laatste Instagram posts hebt gezien en andere zaken zoals voetbalwedden overdag hebt afgehandeld. Zo kun je je een uur voor het slapengaan ontdoen van zoveel mogelijk prikkels. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld beter een boek lezen of naar muziek luisteren. Dit zal je namelijk helpen ontspannen zodat je gemakkelijker in slaap zult vallen.
Je hebt een onregelmatig slaapschema
Het lijkt erop dat het tijdperk waarin we elke avond stipt op hetzelfde tijdstip naar bed gingen, ver achter ons ligt. Toch hadden onze ouders zeker gelijk. Een consistent slaapschema kan wonderen doen voor je nachtrust. Door elke dag min of meer op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan, geeft je lichaam een signaal dat het moet ontspannen en in slaap moet vallen. Door elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, kun je jezelf trainen en je biologische klok reguleren.
Je ervaart stress
Herinner je je het moment waarop je hoofd het kussen raakt en je opeens elk genant moment van je leven herinnert? In dat geval zou het zomaar kunnen dat je last hebt van stress en angst. Gedurende de dag merk je hier waarschijnlijk minder van, omdat je constant bezig bent. Maar zodra je gedachten zich niet meer op iets anders kunnen richten, komen de piekergedachten tevoorschijn. En dat is knap lastig als je niets liever wilt dan in een diepe slaap vallen. Voor sommige mensen helpt het om de gedachten waarover je je zorgen maakt op te schrijven. Je kunt dan met jezelf afspreken dat je er op een later moment op terugkomt, maar het voor nu even uitstelt. Nog beter is het als je gedurende de dag zo'n 15 minuten neemt om alle piekergedachten op te schrijven en te verwerken. Door een vast moment te kiezen, kun je meer controle krijgen over je stress. Andere opties zijn ontspanningstechnieken zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.
Je beweegt te weinig
Dit is nog zo'n punt waar veel mensen last van hebben, vooral mannen. Met een drukke baan, boodschappen die moeten worden gedaan en relaties die je moet onderhouden, schiet het sporten er al snel bij in. Toch is lichaamsbeweging een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl en een goede nachtrust. Zelfs 30 minuten bewegen kan al een groot verschil maken, zelfs als het maar een wandeling is. Als je niet moe genoeg bent, zul je namelijk moeite hebben met in slaap vallen, en dat is vervelend. Het is echter geen goed idee om vlak voor het slapengaan intensief te sporten. Je verhoogde lichaamstemperatuur kan het namelijk juist moeilijker maken om snel in slaap te vallen.