Wat is je huidige woonsituatie?
We zijn net verhuisd naar ons nieuwe huis, dat oorspronkelijk gebouwd is in 1970, maar alleen de buitenmuren zijn blijven staan. De rest van het huis is nieuwbouw. Dit huis staat op een stuk grond van 2000 m₂ en alles is gelijkvloers vanwege bestemmingsplannen die geen hogere constructies toestaan. Ik denk dat we een goede keuze hebben gemaakt door ons hier te vestigen, want onze kinderen zijn nog jong (7 en 11 jaar oud) en er is genoeg ruimte voor hen om rond te rennen en te ontdekken. We hebben heel erg gelet op duurzaamheid en zijn zelfs energieleverancier in plaats van energie-afnemer. We verbruiken maar 60 procent van wat we aan stroom opwekken. Alles is geïsoleerd, met 92 zonnepanelen en een warmtepomp. Ook kreeg ik 0,5 procent korting op de financiering van energiebesparende maatregelen (tot een maximum van 150.000 euro, red.). Dat telt op tot 0,8 procent bij een tophypotheek, wat een extra voordeel is.
Welke uitdagingen had je met de hypotheek?
Sinds ik mijn praktijken verkocht heb, heb ik meer tijd om me te concentreren op twee nieuwe vakgebieden. Maar omdat het allebei startende ondernemingen zijn, heb ik nog geen winst gemaakt. Dat maakt het moeilijk om als dierenarts een hypotheek te krijgen, omdat de meeste banken alleen naar je maandelijkse salaris kijken om te bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Als je een huurpand hebt, helpt dat om het gebrek aan vaste inkomsten te compenseren - maar dan moet de bank een overzicht hebben van je hele financiële situatie voordat ze de lening goedkeuren. In mijn geval was vooral de solvabiliteit belangrijk, ik heb altijd alles weer geïnvesteerd. Het meedenken over zo’n oplossing is in de aankoopfase erg belangrijk.
In dat opzicht is het eenvoudiger voor dierenartsen, omdat de baanzekerheid op dit moment uitstekend is en de voorspelbaarheid hoog. Ook, voor starters. Misschien is het gewoon moeilijker als je veel schulden hebt als je begint, of als je een huis wilt kopen dat boven je stand is, of als je iets samen met anderen koopt. Een nieuwe ontwikkeling is dat dierenartsen tegenwoordig vaker in loondienst zijn omdat er veel private-equity partijen actief zijn. Het wordt minder een ondernemersberoep. Dat is aan ene kant jammer, vanwege de charme, maar aan de andere kant komt het de professionaliteit wel ten goede.’
Hoe ben je geholpen?
Zij namen contact met mij op toen ik mijn klinieken had verkocht aan een private equity-bedrijf. Ik bankierde al deels bij Van Lanschot Healthcare en bij een andere bank. Het belangrijkste onderscheid met de andere bank was dat ik in een ander segment kwam zonder contactpersoon. Bij Van Lanschot bleef dat hetzelfde en kon ik schakelen met Michael, die mij en mijn bedrijf goed kent.