AMSTERDAM - Het leven leek Stella (52) voor de wind te gaan: 2 jonge kinderen, een goede opleiding, goedbetaalde baan, een partner en een koophuis op IJburg. De liefde ging over, ze verloor haar baan en kreeg kanker. Ze woont nu met haar kinderen in Oost en leeft van de bijstand.
Stella: “Op m’n 35-ste werd ik verliefd op de vader van m’n kinderen. We kochten samen een huis en onze oudste werd geboren toen ik 38 was. Twee jaar later kwam mijn dochter. Onze relatie hield geen stand en ik belandde in een scheiding."
Klap na klap
“Na enige omzwervingen kreeg ik een huisje in Oost waar ik met mijn kinderen (13 en 11 jaar) woon. Dat was schrikken: een hele andere omgeving dan ik gewend was. De kinderen moesten naar een andere school en ik miste het vangnet van de moeders van IJburg. Het was klap na klap. De modebranche stortte in, het label waarvoor ik werkte als accountmanager ging failliet en in 2012 kreeg ik baarmoederhalskanker.
Voor een bijstandsuitkering moest ik het huis opeten óf verkopen. Mijn ex wou het huis, dat op ons beider naam stond, niet verkopen. Uiteindelijk heeft de rechter bepaald dat mijn naam van het huis werd afgehaald en kwam ik in aanmerking voor bijstand en schuldhulp."
Schaamte
“Het hebben van een uitkering levert schaamte op. Ik heb het gevoel verantwoording te moeten afleggen over waarom ik bijvoorbeeld een nieuwe trui aan heb. En op de een of andere manier word je onderdaniger. Ik ben me niet zo gaan gedragen denk ik, maar zo voelt het wel in mijn hart.
Ik probeer alle ballen in de lucht te houden, een stabiele omgeving te creëren voor mijn kinderen en me staande te houden in het gevecht dat mijn ex is aangegaan. En ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen door actief te zijn. Zo ben ik lid van de medezeggenschapraad op school en ook ambassadeur van de Stadspas."
Het lukt jou wel
"Iedereen in mijn omgeving zegt: Het lukt jou wel, jij bent sterk. Maar ik ben erg onzeker geworden. Kan ik wel weer aan het werk, en waar en hoe dan? De economie trekt aan, maar ik doe niet mee. Ik hoop dat ik een coachingstraject ofzo mag volgen, om mijn zelfvertrouwen te vergroten. Dat ik straks het arbeidsproces weer in kan gaan. Want dat is wat ik wil. De bijstand is een mooi vangnet, maar ik wil zelfbedruipend zijn."
18.000 mensen uit de bijstand
De afgelopen collegeperiode is het gelukt om 18.000 mensen uit de bijstand te halen. Amsterdam scoort daarmee bovengemiddeld. Woensdagavond 17 januari debatteerden de wethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Tilburg over de toekomst van de bijstand. Op 18 januari debatteert de Tweede Kamer over de manier waarop Amsterdam omgaat met zijn bijstandsgerechtigden.
Omslag
De afgelopen jaren heeft Amsterdam een omslag gemaakt in de omgang met bijstandsgerechtigden. Er is meer aandacht gekomen voor mensen met minder kans op werk, ambtenaren kijken beter naar de kansen en mogelijkheden van de werkzoekenden, en bijstandsgerechtigden hoeven in Amsterdam niet te werken zonder loon. Daarnaast heeft Amsterdam geweigerd de verplichte tegenprestatie in te voeren.