AMSTERDAM - De Amsterdamse woningmarkt fluctueert altijd wel, maar de recente ontwikkelingen zijn bijzonder interessant. De markt toont tekenen van herstel, met een aanzienlijke toename van het aantal verkochte woningen in de afgelopen maanden in vergelijking met het eerste kwartaal van het jaar.


Huizen worden ook weer sneller verkocht, wat positief is voor zowel kopers als verkopers.

Een jaar geleden was de gemiddelde transactieprijs voor een woning in Amsterdam 587.000 euro. Nadat het eerder dit jaar aanzienlijk gedaald was zien wij in de laatste maanden weer een stijging van de gemiddelde prijzen.

Hoewel het nog steeds aanzienlijk lager is dan een jaar geleden, is het bemoedigend om te zien dat de prijzen weer stijgen.

De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) heeft in haar kwartaalrapportage aangegeven dat er meer woningen beschikbaar zijn voor kopers. Gemiddeld wordt een huis in Amsterdam op dit moment binnen 35 dagen verkocht, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 53 dagen.

Een jaar geleden stond een woning gemiddeld slechts 24 dagen te koop.

Maar, deze verbeterde marktomstandigheden zien wij ook weer dat er meer sprake is van overbieden. Weliswaar niet hetzelfde niveau als een jaar geleden, toen minimaal 13% werd overboden, maar het komt wel weer voor.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, zijn er ook zorgen. Er is nog steeds een tekort aan woningen voor een gezonde woningmarkt. Daarnaast is er veel nieuwe regelgeving en er komt nog veel meer aan, waarvan sommige initiatieven twijfels oproepen.

In alle stadsdelen is een stijging te zien van het totale woningaanbod ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023, met uitzondering van Zuidoost waar het aanbod met 4,3 procent daalde. De stijging varieert tussen de 30,2 procent (Centrum) en 6,2 procent (Nieuw-West).

Ten opzichte van een jaar geleden is er ook een stijging in alle stadsdelen tussen de 34,5 procent (Centrum) en 4,2 procent (West) met uitzondering van Oost waar het aanbod is gedaald met 4,5 procent.

De huren blijven stijgen in de vrije sector. Nieuwe huurders moeten nu 8 procent meer betalen voor een woning in de particuliere sector dan een jaar geleden. Dit wordt deels veroorzaakt door het feit dat veel huurwoningen in de verkoop gaan, waardoor het aanbod afneemt. Ook dat komt door de aangepaste regelgeving waardoor het voor beleggers een stuk minder interessant is om te beschikken over veel vastgoed.

Het is een interessante tijd om de Amsterdamse woningmarkt te observeren. Wij blijven de ontwikkelingen op de voet volgen om onze klanten het beste advies te kunnen geven. Ben je op zoek naar hypotheekadvies in Amsterdam met altijd een persoonlijke noot? Bij Nobel Hypotheken ontzorgen en verzorgen wij al onze klanten.