AMSTERDAM - Amsterdam wordt sinds jaar en dag geroemd om haar idyllische grachtengordel. Toeristen van over de hele wereld komen naar Nederland voor een wandeling of rondvaart langs de grachten in de hoofdstad. Toeristen en Nederlanders zijn natuurlijk benieuwd wat de grachtengordel zo bijzonder maakt. Hoe is die grachtengordel eigenlijk ontstaan? Waarom zijn de Amsterdamse grachten zo populair? En wat is er dan te doen op de Amsterdamse grachten?

Het ontstaan van de eerste Amsterdamse grachten
In de ontstaansperiode van Amsterdam was het overgrote deel van Noord-Holland moeras. De bewoners van het gebied bouwden dammen en grachten om het water tegen te houden. De grachten dienden in eerste instantie dus niet voor gezellige boottochten maar juist om het land bewoonbaar te maken. Naarmate de bevolking groeide, werd er steeds een extra grachtenring toegevoegd. Op foto’s en plattegronden is dit altijd goed te zien, zoals bij de afbeelding hieronder.

Grachtenpanden
Tussen 1600 en 1700 beleefde Nederland grote economische groei. Amsterdam was een belangrijke spil in de internationale handel, mede door het succes van de VOC. De Amsterdamse havens en pakhuizen waren het doorgeefluik van grondstoffen die wereldwijd werden verhandeld. De gegoede burgerij in Amsterdam profiteerde hier het meest van. Samen met de economische groei groeide ook het aantal inwoners van de stad. Er ontstond een tekort aan woonruimte in het oude stadscentrum. Daarom lieten de vermogende kooplieden en bankiers statige grachtenpanden bouwen.

Deze grachtenpanden, aan onder andere de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht, staan er nog steeds en zijn een belangrijk onderdeel van het Amsterdamse straatbeeld. Een deel van de Herengracht wordt ook wel de Gouden Bocht genoemd. Hier staan de meest prestigieuze grachtenpanden van Amsterdam. De Gouden Bocht is zeker de moeite waard om eens langs te wandelen of varen.

Hoe zijn de Amsterdamse grachten wereldwijd bekend geworden?
Internationaal staat Amsterdam bekend om de musea, de coffeeshops en De Wallen. Maar de Amsterdamse grachten dan? In 2010 zijn de Amsterdamse grachten opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst. De grachten zijn opgenomen in deze lijst vanwege de culturele impact die het heeft gehad. In de zeventiende eeuw was dit een grootschalig architectonisch project wat het straatbeeld veranderde. Daarnaast was Nederland op dat moment in de geschiedenis een invloedrijk land en Amsterdam was daarvan het absolute centrum. Doordat de grachten zijn opgenomen in UNESCO Werelderfgoedlijst is een boottocht door de grachten extra bijzonder.

Activiteiten op de grachten
De Amsterdamse grachten zijn vaak de locatie van festivals, feesten en andere evenementen in Amsterdam. Het hele jaar door zijn er gezellige activiteiten, zelfs in de winter. Dan zijn op de Amsterdamse grachten lichtkunstwerken van het bekende Amsterdam Light Festival te bewonderen. Lees hier onze blog over het Amsterdam Light Festival.

Maar het bekendste evenement is misschien wel de Canal Parade van Pride Amsterdam. De kleurrijke parade is het hoogtepunt van het festival dat in het teken staat van liefde en vrijheid. Je kunt de Canal Parade vanaf de wal bekijken maar het mooiste is natuurlijk om op een eigen boot rond te varen. Wees wel snel met een boot huren want er is veel vraag naar!

Boottochten over de grachten
Tegenwoordig worden veel boottochten georganiseerd door de pittoreske Amsterdamse grachten. De welbekende “hop on, hop off” boten, maar ook luxere salontjalken en sloepen. Varen door de Herengracht in stijl op een klassieke Amsterdamse boot.

Boot Huren Amsterdam heeft een prachtig aanbod van traditionele en moderne boten die geschikt zijn voor unieke boottochten over de Amsterdamse grachtengordel.