Overweeg je over te stappen naar een andere zorgverzekering? Dan is dat nu het ideale moment. Wanneer je je huidige polis voor het einde van het jaar opzegt, heb je nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. De basisverzekering is bij iedere verzekeraar gelijk, maar het is wel handig om te weten welke wijzigingen je daar in 2024 in kunt verwachten.


Overheid stelt basisverzekering vast

De inhoud van de basisverzekering wordt bepaald door de overheid. Ook stelt de overheid bepaalde voorwaarden aan zorgverzekeraars. Zo moet een zorgverzekeraar je altijd accepteren voor het basispakket. Daarnaast is de hoogte van de premie van zo’n polis voor iedereen gelijk. Een verzekeraar mag dus niet de premie van de basisverzekering verhogen op bijvoorbeeld basis van leeftijd of gezondheid. Ten slotte hebben zorgverzekeraars ook zorgplicht. Dat wil zeggen dat ze ervoor moeten zorgen dat iedereen zorg krijgt, binnen een redelijke termijn en op redelijke afstand. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte van het eigen risico voor de basisverzekering vast. In 2024 zal dit, net als in 2023, 385 euro zijn. Om minder premie te betalen kun je dit eigen risico vrijwillig verder verhogen. Houd er dan wel rekening mee dat er wanneer je zorg nodig hebt, meer kosten voor eigen rekening zullen komen.

Wijzigingen in de basisverzekering

Er zijn een paar wijzigingen in de basisverzekering in 2024. Ten eerste is er een wijziging in kraamzorg. Tot nu toe was het zo dat je kraamzorg tot maximaal tien dagen na de bevalling gebruiken mocht. Vanaf 2024 is het mogelijk om tot maximaal zes weken na je bevalling kraamzorg in te zetten. Ga je binnenkort bevallen? Dan is het wel aan te raden om bij je kraagzorg aanbieder te informeren welke regels er bij hen gelden. Het protocol van de kraamzorg moet namelijk nog aangepast worden op de nieuwe regels. Een andere wijziging in het basispakket in 2024 is dat valpreventie (oftewel beweeginterventie) voor ouderen in sommige gevallen ook verzekerd is.

Check de aanvullende dekkingen

Naast de basisverzekering kun je aanvullende dekkingen kiezen, zoals tandzorg of alternatieve geneeswijzen. Aanvullende dekkingen zijn niet verplicht en zorgverzekeraars hebben meer vrijheid in het samenstellen van deze dekkingen. Het is dus slim om jaarlijks te checken of er nog zaken veranderen in je huidige verzekering en om verzekeringen te vergelijken om de beste optie te vinden.