AMSTERDAM - Eind januari verhuist gebiedsontwikkelaar BPD haar hoofdkantoor van Hoevelaken naar Amsterdam. Het kantoor wordt gevestigd in Aldo van Eyck's Burgerweeshuis, een van de belangrijkste naoorlogse Rijksmonumenten van Nederland. Op dit moment ondergaat het pand een omvangrijke transformatie, in lijn met het gedachtegoed van architect Aldo van Eyck. Naast de gunstige ligging en de dynamiek van de stad was ook de verbinding met kunst en cultuur een belangrijke reden voor BPD om voor deze locatie te kiezen.
Op 16 januari vond er een rondleiding plaats door het monumentale Burgerweeshuis. Sharon Oldenkotte-Vrolijk en architect Wessel de Jonge vertelden meer over de historie en over de keuzes die zijn gemaakt om de integriteit van het ontwerp voor de nieuwe bestemming te behouden.
Burgerweeshuis
Het Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad in Amsterdam werd in 1960 opgeleverd. Op dat moment bood het onderdak aan 118 kinderen en 25 medewerkers. Het gebouw was baanbrekend voor die tijd, het is één van de eerste voorbeelden van de architectuurstroming structuralisme. In het ontwerp van Van Eyck komen buitenruimte, architectuur en interieur samen. Alles is hierin gelijkwaardig, onder het motto 'een huis als een stad, een stad als een huis'. De structuur van het Burgerweeshuis vormt een veelheid van vierkante eenheden, naar voorbeeld van een stad met verschillende woningen. Deze liggen rond patio's, vergelijkbaar met stadspleinen, en worden intern verbonden door binnenstraten. Het Burgerweeshuis was als weeshuis in gebruik van 1960 tot 1991 daarna kreeg het verschillende andere bestemmingen.
BPD Kunstcollectie
Kunst en cultuur zijn onlosmakelijk met BPD verbonden. In 1976 is, naar aanleiding van de uitbreiding van het hoofdkantoor in Hoevelaken, besloten om kunst te gaan verzamelen. Al vanaf de start werd er internationaal verzameld. Het doel was een afspiegeling van de actuele kunst te verzamelen. Inmiddels bestaat de collectie uit ruim 1000 kunstwerken en is het zwaartepunt van de collectie komen te liggen op hedendaagse (inter-)nationale kunst waarin ruimte een rol speelt. In en om het Burgerweeshuis kan de 40 jaar oude BPD kunstcollectie samenvallen met architectuur. Er komt een vaste expositieruimte waarin een interessant programma wordt gemaakt voor medewerkers, relaties en andere geïnteresseerden.
Over BPD
BPD is één van de grootste gebiedsontwikkelaars van Europa. Het bedrijf houdt zich bezig met één van de eerste levensbehoeften: wonen. Met woningen, woonwijken en alle woonwensen die er leven in de landen waarin zij actief zijn: Nederland, Frankrijk en Duitsland. Sinds de oprichting in 1946 heeft BPD de bouw van zo’n 330.000 woningen mogelijk gemaakt en vandaag wonen ruim een miljoen Europeanen in woonwijken waarin de hand van BPD herkenbaar is. BPD maakt deel uit van Rabo Vastgoedgroep, een volle dochter van de Rabobank. De gebiedsontwikkelaar is marktleider in Nederland, staan in de top drie in Duitsland en bezet in Frankrijk, onder de naam BPD Marignan, een stevige zevende plek.