Je merk deponeren in Europa
In welke landen jouw merknaam of eigenschap beschermd is is afhankelijk van waar je je merk deponeert. Doorgaans kiezen ondernemers ervoor om hun merknaam te registreren in het register van de Benelux: het BOIP. Na inhoudelijke toetsing en vergelijkingen met reeds geregistreerde merken ontvang je 10 jaar lang het recht tot een bepaalde merknaam, een logo, verpakkingsvorm of kleur. Deze registratie kun je onbeperkt laten verlengen.
Wil je je merknamen deponeren in de gehele Europese Unie? Dan kun je je inschrijven bij het EUIPO. Deze verleent je dan een Uniemerk, waarmee je in de gehele Europese Unie beschermt bent tegen malafide bedrijven die jouw merk of logo gebruiken. Ook deze registratie is 10 jaar lang werkzaam en kan onbeperkt verlengt worden.
Een merk deponeren in andere landen
Je merknaam internationaal deponeren kan vrij eenvoudig dankzij het Protocol van Madrid. Voor het internationaal deponeren van je merk doe je een aanvraag bij het land van herkomst van de aanvrager. In Nederland is dat dus het BOIP. De daadwerkelijke registratie vindt via het BOIP plaats bij het World Intellectual Property Organisation. Je kunt ervoor kiezen om je merk te deponeren in meer dan 100 aangesloten landen of in slechts enkelen hiervan.
Voor landen die niet aangesloten zijn bij het Protocol van Madrid dien je zelf het merkenrecht aan te vragen bij het nationale kantoor voor intellectueel eigendom van desbetreffend land.
Controleren of een merk geregistreerd is
In het register van het BOIP kun je controleren of jouw gewenste merknaam reeds gedeponeerd is. Indien dat nog niet het geval is kun je een merkregistratie aanvragen.Staat een soortgelijke, of mogelijk zelfs identieke naam in het register? Dan is het in sommige gevallen alsnog mogelijk om je merk te deponeren. Het gaat er namelijk om dat je product of dienst geen verwarring mag veroorzaken. Dus wanneer jouw bedrijf zich in een hele andere branche bevindt, kun je soms alsnog je merknaam registreren. Houdt er in ieder geval wel rekening mee dat anderen bezwaar kunnen maken op je aanvraag. Het proberen te registreren van een reeds bekend merk, zelfs wanneer jouw product of dienst hiervan afwijkt, is ook af te raden.
Wat kost het deponeren van een merk?
De kosten van je merk deponeren zijn afhankelijk van de landen waarin je je merk laat registreren. Ga je dit internationaal doen, enkel in de Europese Unie, of slechts in de Benelux? Daarnaast zijn er verschillende klassen waarin je je kan laten registreren, afhankelijk van het product of dienst dat je levert. In de classificering worden vaak fouten gemaakt waardoor een aanvraag tot registratie afgewezen wordt. Daarom kun je het beste een jurist of gespecialiseerde advocaat inschakelen. Ook deze brengt de nodige kosten met zich mee.