AMSTERDAM - De lente is officieel begonnen en dat is ook in ARTIS goed zichtbaar: het park staat volop in bloei. In het najaar zijn er zo'n 130.000 bloembollen de grond in gegaan en inmiddels ontluikt er een kleurrijk tafereel van 160 verschillende soorten en variëteiten. Onder meer Keizerskornen, hyacinten, cyclamen, narcissen en 85 soorten tulpen zijn de komende weken te bewonderen.
Een kleurrijk samenspel
ARTIS begon in 1838 als wandelpark waarbij de bloemen en planten vooral aantrekkelijk moesten zijn voor de bezoekers. Tegenwoordig is dat anders, ze maken nu deel uit van een groter geheel. ARTIS kiest als aspirant-lid van de Nederlandse Vereniging van de Botanische Tuinen (NVBT) voor een mooie variatie aan bloemen en planten die ook aantrekkelijk zijn voor vogels en insecten van buiten het park. Struiken waarin vogels nesten kunnen bouwen, bloemen waar bijen en vlinders nectar kunnen halen en planten die tegelijk kleurrijk en eetbaar zijn voor de dieren. Het ARTIS-Park is een leefgebied met een samenspel van dieren, planten, bomen en mensen.
Bollen en knollen
Opvallend dit jaar zijn de kleurrijke, golvende banen waarmee de verschillende bloemenperken zijn vormgegeven. De ontwerpen die vorig jaar al zijn bedacht en ingericht, komen nu letterlijk en figuurlijk tot leven. Op verschillende plaatsen in het park bloeien tulpen in allerlei tinten. Langs de Papegaaienlaan is een kleurspel van rode boerenkool, witte en paarse tulpen te bewonderen. Rond het jaguarverblijf en de ARTIS-Bibliotheek geven allerlei stinzenplanten het vroeg voorjaar kleur. Denk bijvoorbeeld aan akonieten, bostulpjes, vogelmelk en kievitsbloemen. Stinzenplanten zijn een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. In de Hollandse Tuin, een monumentale siertuin midden in het park, bloeien een aantal bijzondere historische bollenrassen uit de 17de en de 18de eeuw.