HAARLEM - Zaterdagmiddag 5 augustus 2023 organiseerde Mariska de Jong van de Stichting Ma Jong in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk een vertelmiddag in het kader van de dag der Inheemse bevolking van Suriname op 9 augustus.


De Haarlemse Stichting Ma Jong wil een bijdrage leveren aan de instandhouding en ontwikkeling van de culturen van de Marrons en Inheemse bevolking in Nederland en Suriname. Ze richt zich vooral op het verbinden van kwetsbare mensen. De stichting ondersteunt de ontwikkeling en groei van de lokale netwerken in Suriname en Nederland.

Het culturele evenement trok ongeveer 50 bezoekers, en de sfeer was bijzonder gezellig, mede door de muziek van Rensje Adipi, een stand met Afrisu-anisa’s (gevouwen Surinaamse hoofddoeken) van Sherida de Vlugt en drankjes en hapjes van Shemar’s Kukru. Sprekers waren Mariska de Jong, de antropoloog Dr Renzo S. Duin, Kwasi Koorndijk van Kwasi’s Sranan Consultancy en Ted Polet, auteur van de onlangs verschenen historische roman “Anansi”. Ook enkele bezoekers namen het woord.

Aanwezig waren tal van gezagsdragers uit het traditioneel gezag van de Marrons, ondermeer Basiya Magda Pinas van de Okanisi, voormalig Ede Kabiten Juan Jonas uit Rotterdam en King Iva van stichting Royal Fiiman Paansu Nederland, die sprak bij het traditionele plengoffer.

Vervolgens sprak Renzo Duin over de vroege contacten tussen de van de plantages gevluchte slaafgemaakten en de inheemse bevolking. Hij heeft hiernaar jarenlang onderzoek gedaan in de Guyana’s en Suriname.

Tevens werd het Surinaamse volkslied gezongen zoals oorspronkelijk geschreven in het Sranantongo door Julius (‘Papa’) Koenders. Dit is later vervangen door het huidige Surinaamse volkslied geschreven door Henri de Ziel (Trefossa). Uitleg hierover werd gegeven door Kwasi Koorndijk die zich bezig houdt met het behoud en onderwijs van de Surinaamse taal en cultuur.

Na deze inleiding gaf Ted Polet een korte presentatie over de oorsprong en betekenis van de Anansi-verhalen, hoe deze uit Afrika naar Suriname zijn gekomen en hoe ze op de plantages bleven voortbestaan. De presentatie werd voorafgegaan door een filmpje over kinderen in het dorp Tamarin langs de Cottica-rivier, die in de Aucaanse taal een Anansi-verhaal vertellen. Tamarin is bijzonder omdat daar de Marrons en de Inheemsen naast elkaar woonden in één gemeenschap.

Na een pauze met muziek en koffie presenteerde Ted Polet zijn roman “Anansi”. Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw tegen de achtergrond van de slavenhandel van de WIC en de plantages in Suriname. Hoofdpersonen zijn de Afrikaanse vrouw Efua en de Nederlander Evert Adriaansz. Efua vertelt de verhalen van Anansi, die als een rode draad door het boek lopen. De auteur heeft enkele jaren onderzoek gedaan naar de historische achtergronden van het boek, ondermeer op locatie in Ghana en Suriname.

“Anansi” is verkrijgbaar bij de boekhandel, ISBN 978 94 93245 87 7.

Tot slot was de trekking van een loterij met als hoofdprijs een Afrisu-anisa. Die werd gewonnen door een van de jongere luisteraars, tezamen met een exemplaar van “Anansi”.

Deze presentatie kan op verzoek worden herhaald op een locatie naar keuze, wanneer u contact opneemt met de Stichting Ma Jong: info@ma-jong.org