AMSTERDAM - Amsterdam barst van de bewoners die zich inzetten voor een betere en meer leefbare stad. Zoals Jaïra Daal, die op 13-jarige leeftijd School Makandra oprichtte in Zuidoost en de vrienden Nout Kooij en Sam van Til, die met een 3D-printer grote objecten maken van plastic afval.
In de afgelopen zes maanden werkten onder andere Jaïra en Nout en Sam in het programma ‘Amsterdammers, Maak je Stad!’ samen met de gemeente aan de versterking en versnelling van hun project. Dit programma startte nadat Amsterdam werd gekroond tot meest innovatieve stad van Europa.
Prijzengeld voor de bewoners
Het prijzengeld van 950.000 euro is gebruikt om 36 stadsinitiatieven, die bijdragen aan een inclusieve, talentvolle en gezonde stad, vooruit te brengen. Zij hebben het afgelopen jaar workshops en trainingen gevolgd en ontvingen een financiële ondersteuning. In totaal is ruim 650.000 euro van het prijzengeld direct teruggegeven aan de bewoners van de stad.
Kinderen leren van kinderen
Een van de deelnemers was de ondernemende Jaïra Daal. Op 13-jarige leeftijd richtte ze School Makandra op in Zuidoost, omdat kinderen volgens haar soms beter van kinderen leren dan van volwassenen. “Iedere zondag geef ik samen met mijn zus, neef en nicht les aan ongeveer dertig kinderen, bijvoorbeeld in rekenen, taal en gymnastiek.” Voor veel kinderen is de school een tweede thuis, want naast de lessen krijgen ze ook een warme maaltijd en veel aandacht.
Het ontwikkeltraject van Maak je Stad! heeft Jaïra geholpen om de lessen te verbeteren en meer kinderen te bereiken. “We konden nieuw lesmateriaal kopen en lessen gaan aanbieden aan kinderen tot drie jaar. Die kinderen wilden we een voorsprong geven door hen al op jonge leeftijd lessen aan te bieden.”
Plastic recyclen
Ook vrienden Nout Kooij en Sam van Til van vanPlestik deden mee. In hun loods in Amsterdam-Noord gebruiken ze een 3D-printer om van plastic afval grote objecten te maken. Zoals meubels, onderdelen voor lokale industrieën en zelfs een groot kunstwerk. “Door lokaal plastic afval te recyclen, willen we bijdragen aan het verminderen van het wereldwijde plasticafvalprobleem. De financiële bijdrage van ‘Amsterdammers, Maak je Stad!’ hebben we onder andere gebruikt om een prototype te ontwikkelen voor een wormenbak voor op je balkon.” Het duo heeft tijdens het traject veel andere initiatiefnemers leren kennen. “Met een aantal andere deelnemers gaan we nu samenwerken.”
Onmisbaar
Amsterdammers vormen een onmisbare innovatieve kracht in de stad. Het programma ‘Amsterdammers, Maak je Stad!’ laat zien dat Amsterdam veel creatieve inwoners heeft. En dat er behoefte is aan ondersteuning en een omgeving waarin er van elkaar, en van de gemeente, bedrijven en andere organisaties geleerd kan worden.