AMSTERDAM - Als werkgever moet je altijd nadenken over de arbodienst. Volgens de Arbowet moet je namelijk in Nederland passende zorg bieden aan medewerkers wanneer zij dit nodig hebben. Dit houdt onder meer in dat er beleid moet zijn om zieke medewerkers te begeleiden, maar ook om werknemers goed voor te lichten over eventuele arbeidsrisico’s. Heb je hier niet zoveel verstand van? Dan kun je alvast een kijkje nemen op de website van HR Navigator om meer te weten te komen over de arbodienst.
Wat houdt arbodienst in?
De arbodienst biedt ondersteuning bij het beleid rondom arbeidsomstandigheden en verzuim. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan begeleiding wanneer een van je werknemers ziek is. In dit geval is het verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen. Deze bedrijfsarts maakt op zijn beurt deel uit van de kerndeskundigen van de arbodienst. De ander kerndeskundigen zijn een veiligheidskundige, arbeidshygiënist en een arbeidsdeskundige. Wat de bedrijfsarts doet, is onafhankelijk vaststellen of de werknemer arbeidsongeschikt is. Factoren die mee worden genomen in deze beoordeling, zijn de werkomstandigheden en de mogelijkheden om eventueel vervangend werk te doen.
Verschil tussen maatwerk- of vangnet
Als je je aan het oriënteren bent op een arbodienst, dan is het goed om te weten dat er een verschil is tussen het maatwerk- en vangnetmodel.
Maatwerk
Bij maatwerk kies je als werkgever zelf een gecertificeerde bedrijfsarts en stel je in samenspraak een contract op met een arbodienstverlener. Dit biedt flexibiliteit om de arbodienstverlening af te stemmen op de specifieke behoeften van jouw organisatie. Je hebt dus ook meer controle over de arbodienstverlening en kan bijvoorbeeld ook kiezen voor gespecialiseerde ondersteuning, als de werkomstandigheden dat vragen.
Vangnet
Bij een vangnetregeleging maakt een bedrijf gebruik van een standaardcontract met een gecertificeerde arbodienst. Deze arbodienst levert een breed scala aan verplichte taken zoals ziekteverzuimbegeleiding, arbeidsomstandighedenonderzoek en preventie. Het vangnet biedt dus een kant-en-klare oplossing en dit is vooral handig voor kleinere bedrijven zonder de middelen of expertise om zelf een maatwerkregeling in te richten.
Kosten arbodienst
De kosten voor een contract met een arbodienst liggen gemiddeld tussen de € 125 en € 150 per werknemer per jaar, wat neerkomt op ongeveer 0,3% van de jaarlijkse loonsom. De prijs varieert per type abonnement. Een all-in abonnement biedt een vast bedrag per medewerker, waardoor je precies weet wat je kwijt bent. Andere opties zijn aansluiting op het verzuimregiesysteem van de arbodienst, met of zonder bedrijfsarts en casemanager. Bij een verrichtingenbasis betaal je per uitgevoerde handeling bovenop een administratieve basisvergoeding. Informeer bij het afsluiten van een abonnement of lopende verzuimdossiers ook binnen het abonnement vallen om extra kosten te voorkomen. 'Gratis' arbodiensten zijn overigens vaak geen verstandige keuze, aangezien goede dienstverlening verder gaat dan alleen verzuimbegeleiding en de arbodienst jouw bedrijf en risico’s goed moet kennen. Kennis en expertise kosten nu eenmaal geld.