AMSTERDAM - Compressiekousen zijn een uitstekend middel om preventief te handelen wat betreft blessures, maar ook wanneer je al last hebt van bepaalde kwaaltjes. In deze blog lees je daarom alles wat je moet weten over het dragen van compressiekousen.

Wat doen compressiekousen?
De druk die deze kousen op je benen uitoefenen, helpt je bloedvaten beter te werken. De slagaders die het zuurstofrijke bloed naar je spieren brengen, kunnen zich ontspannen, zodat het bloed vrij kan stromen. De aderen krijgen een zetje en stuwen het bloed terug naar het hart. Compressiekousen kunnen ervoor zorgen dat je benen niet moe en pijnlijk worden. Ze kunnen ook zwellingen in je voeten en enkels verlichten en helpen spataders te voorkomen en te behandelen. Omdat het bloed in beweging blijft, is het moeilijker om zich in je aderen te verzamelen en een klont te vormen. Als er een wordt gevormd en losraakt, kan deze met je bloed meereizen en op een gevaarlijke plaats blijven steken, zoals je longen.

Hoe draag je compressiekousen?
Als je de compressiekousen gaat dragen, strijk dan eerst de kousen glad zodat ze plat tegen je huid liggen. Voorkom dat ze gaan knellen. Zorg ervoor dat ze niet te lang zijn, en vouw of rol de bovenkanten niet naar beneden, want dat kan ze te strak maken. Als je arts heeft gezegd dat je ze moet dragen, zul je ze waarschijnlijk het grootste deel van de tijd aan moeten houden. Overleg met je arts hoe vaak en hoe lang je de steunkousen moet gebruiken. Wanneer je arts ze heeft voorgeschreven, zal hij of zij waarschijnlijk ook vertellen welke je moet aanschaffen. Wanneer dit niet het geval is, moet je je enkel (rond de enkel) opmeten, je kuit omtrek meten en de lengte van je kuit meten. Ook wil je bepalen hoeveel compressie je nodig hebt. Daarna kun je zelf compressiekousen kopen.