AMSTERDAM - Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er ontslag boven je hoofd hangt. Misschien vanwege bedrijfseconomische redenen, een arbeidsconflict of omdat je simpelweg niet meer goed mee kan komen binnen het bedrijf. In dat geval kan de werkgever een outplacementtraject aanbieden. Bij outplacement in Amsterdam wordt een traject opgestart om de ontslagen medewerker te helpen aan een nieuwe baan. Dit is geen verplichting, maar het getuigt wel van goed werkgeverschap. In sommige gevallen kan het zelfs een eis zijn. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij reorganisatie. Op dat moment moeten bedrijven er vaak alles aan doen om de ontslagen medewerkers weer te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. De reorganisatie is pas rond als zij dit aantoonbaar hebben gedaan.


Wat is outplacement?

Hoewel een dergelijk traject steeds vaker wordt opgestart, is nog lang niet iedereen bekend met de term outplacement. Eigenlijk betekent het niets meer dan het helpen van een ontslagen medewerker bij het vinden van een nieuwe baan. Outplacement kan zowel opgestart worden bij individueel als collectief ontslag. Collectief ontslag zien we bijvoorbeeld regelmatig terug bij ontslag om bedrijfseconomische redenen of reorganisatie. Outplacement wordt in de volksmond ook wel ontslagbegeleiding genoemd.

Wat gebeurt er tijdens een outplacementtraject?

Als een werkgever aanbiedt om een outplacementtraject op te starten, dan zal hij op zoek gaan naar een bedrijf dat hierin een ondersteunende factor kan bieden. Outplacement is niet verplicht. Je kunt dit als werknemer ook weigeren. Toch is dit meestal niet verstandig. Het is een mooie kans om snel weer aan een nieuwe baan te komen. Je wordt echt op weg geholpen om niet te lang werkloos te blijven. De kosten van het traject zijn voor rekening van de werkgever. De duur van het traject is afhankelijk van verschillende factoren . Meestal varieert deze van drie maanden tot een jaar. Wel is het belangrijk om te weten dat de kosten van het traject meestal van de ontslagvergoeding worden afgehouden.

Tijdens een outplacementtraject worden er verschillende stappen doorlopen:

1. Hulp bij ontslagverwerking

Op de eerste plaats is er aandacht voor ontslagverwerking. Het is niet niets om ontslagen te worden. Ook al had je het misschien zelf al zien aankomen. Het kan veel zorgen en angsten met zich meebrengen. Misschien zie je het even helemaal niet meer zitten en heb je geen idee hoe je dit moet verwerken. Ook hier wordt dan veel aandacht aan geschonken tijdens het outplacementtraject.

2. Zelfanalyse

Als je jaren hetzelfde werk hebt gedaan, kan je je nu misschien niet voorstellen dat je ooit iets (geheel) anders gaat doen. Weet je überhaupt wel wat jouw mogelijkheden zijn? Wat jou uniek maakt? Wat jou extra interessant maakt op de arbeidsmarkt? Speel je wellicht met het idee om een geheel andere kant op te gaan? Samen met deskundigen doe je aan zelfanalyse en ontdek je wat bij je past.

3. Jobhunting

Vervolgens wordt het tijd om de arbeidsmarkt onder de loep te nemen. Welke vacatures zijn momenteel beschikbaar? Wat spreekt je aan? De jobhunters beschikken vaak over meer vacatures dan jij online kunt vinden. Doe hier zeker je voordeel mee. Je wordt getraind voor het zoeken van de juiste vacatures en geholpen bij het doorlopen van een succesvolle sollicitatieprocedure.

4. Nazorg

Ook als een nieuwe baan is gevonden, word je nog niet direct losgelaten. Indien gewenst zal er dan ook nog sprake zijn van nazorg.