HEERHUGOWAARD - Hoewel het lijkt alsof iedereen al lang over is naar ledverlichting, is dat in de praktijk nog niet het geval. Nog veel mensen hebben gewone gloeilampen of andere verlichting als halogeen of tl. Omdat de voorraad nog niet op is. Of omdat men nog niet voldoende bewust is van de voordelen van led.

Minder energieverbruik

Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder energie dan andere lampen. Met de stijgende energieprijzen is het dus heel slim om over te gaan op led. Sommige ledlampen zijn zelfs 90% zuiniger dan traditionele lampen. Tel uit je winst!

Ledlampen zijn veilig

Waar de gewone gloeilamp hartstikke warm werd, blijft led-verlichting redelijk koel. De kans dat je een brandwond oploopt van een ledlamp is echt minimaal. Nu is het niet zo dat je met regelmaat aan een brandende lamp komt, maar soms gebeurt dat. En dan hebben we het nog niet eens over kleine kinderen die graag alles uitproberen.

Ledlampen gaan langer mee

Een ledlamp gaat ontzettend lang mee. De meningen zijn verdeeld, maar er wordt beweerd dat ze zelfs vijfentwintig keer langer meegaan dan een gewone gloeilamp. Dus hoewel de aanschafprijs hoger is, verdien je dat eenvoudig terug door de lange levensduur.

Een ledlamp kan tegen een stootje

Je bent niet altijd even handig bezig. Dus stel dat je tijdens het stofzuigen de lamp omverloopt, dan is het goed nieuws dat de ledlamp niet snel stuk gaat. Zeker als je bedenkt dat de aanschafwaarde vrij hoog is. Een ledlamp is dus niet alleen energiezuinig, ook hufterproof.

Van warm tot fel

Ledlampen kun je in allerlei kleuren kopen. Zelfs als we ons beperken tot de witte kleuren, is de reeks enorm te noemen. Van zacht warm wit tot helder blauwig licht. Zo kun je dus voor elke ruimte het beste licht aanschaffen. In de knutselkamer heb je immers anders licht nodig dan in de ruimte die vooral gebruikt wordt om te chillen.

Beter voor het milieu

Niet alleen het lagere energieverbruik is beter voor het milieu, ook het uiteindelijke afval. Een ledlamp bevat, in tegenstelling tot tl- of spaarlampen geen kwikdioxide. Dat maakt dat ze – als ze het uiteindelijk niet meer doen – bij het gewone overige afval mogen.