AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft alle zaken geseponeerd van de betogers die in de nacht van 6 op 7 mei 2024 tijdens een protestkamp op het Roeterseiland – een terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) – op verdenking van erfvredebreuk waren aangehouden en van wie niet kon worden bewezen dat zij geweld tegen de politie hadden gebruikt.
Op 6 mei 2024 was er sprake van een groot pro-Palestina protest op het Roeterseiland, een terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. In de loop van de dag hadden de betogers daar de nodige barricades opgeworpen. De barricades zorgden ervoor dat het terrein niet meer toegankelijk was voor hulpdiensten en politie. Nadat een groot aantal betogers diverse verzoeken om het terrein vrijwillig te verlaten had genegeerd, besloot de driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie over te gaan tot ontruiming van het protestkamp.
ME bekogeld
De situatie was op dat moment dermate onveilig dat naar de inschatting van de driehoek niet langer gewacht kon worden met optreden. Bij het verwijderen van de barricades werden leden van de Mobiele Eenheid met verschillende materialen, waaronder vuurwerk en straatstenen, bekogeld waardoor het risico bestond dat politiemensen gewond zouden raken. Op dat moment was er ten aanzien van de betogers een verdenking van openlijke geweldpleging en van een verdenking van erfvredebreuk.
Om de daadwerkelijke ontruiming van het terrein mogelijk te maken is besloten om de aanwezigen aan te houden op verdenking van erfvredebreuk, artikel 138 van het Wetboek van Strafrecht. Daarvan had de UvA eerder die avond aangifte gedaan. Uiteindelijk werden er die nacht 169 personen aangehouden, naar het politiebureau gebracht en de volgende ochtend heengezonden.
Erfvredebreuk
Bij de beoordeling van de zaken door het OM is inmiddels vastgesteld dat aanhouding voor 138 Sr, op dat moment en gegeven de situatie, niet juist was. Het Roeterseiland is weliswaar een terrein van de universiteit, maar omdat het ook een publiek toegankelijk gebied is, kan er geen sprake zijn van erfvredebreuk. Daarom heeft het OM nu besloten de zaken van de aangehouden personen te seponeren, omdat zij achteraf bezien onterecht als verdachte van erfvredebreuk zijn aangemerkt (sepotcode 01).
Er was op het moment van de aanhouding ook een verdenking van openlijk geweld (141 Sr). Als de verdachten daarvoor waren aangehouden, zouden de zaken ook geseponeerd zijn, maar dan op grond van 02 (onvoldoende wettig bewijs).
Overigens is één andere betoger, van wie duidelijke camerabeelden beschikbaar waren en waarop te zien was dat hij betrokken was bij openlijke geweldpleging –wél gedagvaard én veroordeeld voor openlijke geweldpleging.
De meeste aangehouden personen of hun advocaten zijn inmiddels geïnformeerd over deze beslissing. De betrokkenen zelf zijn inmiddels per brief geïnformeerd of zullen de komende dagen hun sepotbrief ontvangen.