AMSTERDAM - Vandaag behandelde de rechtbank Amsterdam een grootschalige btw-carrouselfraude. Het ging om bonafide telecombedrijven die in totaal 7.7 miljoen euro btw betaalden voor gefingeerde belminuten geleverd door Nederlandse bedrijven die onderdeel bleken van een criminele organisatie die tot doel had onjuiste belastingaangiften te doen en valsheid in geschrifte te plegen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gevangenisstraffen tot 3 jaar tegen 5 natuurlijke personen. Het ging om de feitelijk leidinggevenden van Nederlandse vennootschappen en enkele anderen die deze fraude in Nederland mogelijk maakten.


Deze strafzaak is het resultaat van verschillende strafrechtelijke onderzoeken. Een criminele organisatie in Engeland en Amerika heeft een btw-carrousel ontwikkeld, die zij als een soort plug & play heeft uitgerold over diverse Europese landen (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Nederland). De officier spreekt van een vernieuwende fraudemanier: “Bij deze carrouselfraude vraagt de organisatie niet zozeer rechtstreeks belasting terug van de Belastingdienst met ergens een ploffer in de keten, maar ze maakt gebruik van een bonafide partij, die nieuw btw-geld in de structuur brengt en dit bij de Belastingdienst terugvraagt. De organisatie ‘steelt’ direct bij de eerste stap in de fraudeketen al”, in plaats van het weer in de laatste schakel van de fraudeketen in Nederland aan de Belastingdienst af te dragen. De betaalde btw werd uiteindelijk weggesluisd door de Amerikaanse financieringsonderneming VoIP Guardian Partners LLC.

Om deze fraude te stoppen, heeft de Belastingdienst medio 2017 op deze dienstverlening de zogenaamde verleggingsregeling van toepassing verklaard, waardoor partijen elkaar geen btw meer in rekening mogen brengen en deze dus ook niet als voorbelasting kan worden teruggevraagd van de Belastingdienst.

Het onderzoek

Het onderzoek startte in mei 2017. Het betrof een complexe fraudevorm. Er werd gebruik gemaakt van een buitenlandse financieringsmaatschappij die vorderingen tussen partijen opkocht. Betalingen liepen via buitenlandse betaalplatformen, waardoor de geldstromen niet via Nederland liepen en er geen overboekingen plaatsvonden tussen reguliere bankrekeningen. Ook was er sprake van versluiering van de fraude door het gebruik van zogenaamde contra-carrousels, waardoor het leek alsof betalingen en ontvangsten tegen elkaar wegvielen.

De Nederlandse verdachten die onderdeel zijn geweest van de criminele organisatie moesten zich in maart voor de rechtbank verantwoorden. Aan de zogenaamde katvangers is eerder al een OM-strafbeschikking aangeboden en het onderzoek tegen VoIP Guardian Partners LLC, thans failliet, is afgedaan met een transactie van 7.7 miljoen euro.

Ernst van de feiten en strafeis

Het OM acht de feiten ernstig vanwege de grote maatschappelijke schade, het georganiseerde karakter en het gebrek aan ethisch besef. Bij de verdachten die op zitting stonden ging het volgens de officier, op een verdachte na, duidelijk om kwade opzet. Dat rekent het OM de verdachten zwaar aan. Gevangenisstraffen tot 3 jaar vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

Volgende week volgen de pleidooien van de advocaten.