AMSTERDAM - In een strafrechtelijk onderzoek naar een familie verdacht van witwassen door middel van ondergronds bankieren heeft het Landelijk Parket zojuist in de rechtbank Amsterdam gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist en een geldboete van 50.000 euro plus een ontnemingsvordering. In het beklaagdenbankje zaten totaal vijf verdachten, vier familieleden en een 26-jarige vriend. Aan drie van hen is – naast witwassen - het vormen van een criminele organisatie ten laste gelegd.

Strafeisen
De strafeis tegen de 63-jarige verdachte luidt: 4 jaar en 6 maanden en een geldboete van 50.000 euro. Ook eist het OM verbeurdverklaring van diens auto’s en woning.

Het OM eiste tegen zijn 67-jarige echtgenote 14 maanden. Tegen de 26-jarige verdachte eiste het OM 3 jaar en 6 maanden. De 30-jarige verdachte hoorde zojuist 5 maanden tegen zich eisen, voor betrokkenheid bij witwassen en het bezit van een vuurwapen en munitie.

Het OM eiste tegen de 26-jarige verdachte familievriend 22 maanden gevangenisstraf.

Criminele activiteiten

Het OM verwijt de familie uit Amsterdam, bestaande uit de 63-jarige verdachte die fungeerde als ondergronds bankier en daarbij nauw samenwerkte met zijn 67-jarige echtgenote en 26-jarige zoon gedurende negen maanden crimineel geld verplaatst te hebben en dus witgewassen. Zij fungeerden volgens het OM als criminele organisatie, waarbij ieder zijn eigen rol had en efficiënt werd samengewerkt vanuit een woning in Amsterdam. De woning van de verdachten was hierbij uitvalsbasis voor criminele activiteiten, vanuit waar via PGP-telefoons contact werd onderhouden met criminelen en geldleveringen werden gecoördineerd. Volgens het OM zijn enkele geldoverdrachten bewezen, maar vermoed wordt dat sprake was van nog meer geldoverdrachten.

Ook heeft de familie gedurende een periode van bijna twee jaar contant geld voor zichzelf witgewassen. Daarbij was ook de 30-jarige dochter betrokken. Dit witwassen gebeurde door het geld uit te geven aan reizen, auto’s en te storten op eigen rekeningen. Zo hebben ze, meent het OM, kunnen profiteren van de criminele activiteiten. De 26-jarige vijfde verdachte, zonder vaste woon- of verblijfplaats, maakte volgens het OM geen deel uit van de criminele organisatie, maar hij had wel een belangrijke rol.

Ondergronds bankier

Een ondergronds bankier is een sleutelfiguur, een cruciale schakel in de georganiseerde misdaad. Dat geldt ook voor de 63-jarige verdachte in deze strafzaak. Crimineel geld kan via de ondergronds bankier worden weggesluisd naar andere criminelen, bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika ter betaling van de aangekochte drugs of naar Dubai waar het weer op een bankrekening van een offshore bedrijf wordt gestort, zodat het ogenschijnlijk een legale herkomst krijgt. Dit verplaatsen en witwassen van geld door ondergronds bankiers is cruciaal voor de criminele economie. Geld is immers de motor van criminaliteit. Door witwassen wordt de onderliggende criminaliteit begunstigd en in stand gehouden.

'Geen oog voor impact op maatschappij'
Naast PGP-telefoons, werden in de woning in Amsterdam een stroomstootwapen, een vuurwapen en munitie in beslag genomen. Dit past naar mening van het OM bij het beeld dat de woning werd gebruikt als criminele uitvalsbasis en dat de familie zich moest beschermen tegen indringers uit het criminele milieu.

De officier van justitie op zitting vandaag: “Er is in deze strafzaak sprake van serieuze delicten die zeer ondermijnend en ontwrichtend zijn voor de samenleving. De verdachten hebben gehandeld vanuit persoonlijk financieel gewin maar geen enkel oog gehad voor de maatschappelijke gevolgen en impact van hun handelen.”

Met het eisen van de geldboete, de verbeurdverklaring van de woning en auto’s en de aankondiging van de ontneming benadrukt het OM dat misdaad niet mag lonen. Er ligt voor ruim een ton aan waardebeslag.

Uitspraak
De strafzaak gaat dinsdagmiddag verder met de pleidooien van de verdediging van de verdachten.

De rechtbank doet uitspraak op 3 mei 2021.