AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft met een van de verdachten in onderzoek Nabburg een schikking getroffen van 1,3 miljoen euro om het wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen. De 42-jarige verdachte heeft ingestemd met een betaling in negen termijnen.
Onverklaarbare uitgaven
Het onderzoek Nabburg richt zich op de onverklaarbare uitgaven van (onder andere) verdachte. Verdachte had geen aantoonbaar legaal inkomen of anderszins aantoonbaar legaal verkregen vermogen, maar had kennelijk wel de beschikking over veel contant geld en dure spullen aangeschaft.
De Rechtbank Amsterdam deed op 24 februari 2021 uitspraak in deze zaak. De Rechtbank Amsterdam veroordeelde verdachte voor het witwassen van verschillende geldbedragen, merkkleding, dure sieraden en andere luxe goederen, ook sprak de Rechtbank Amsterdam verdachte van verschillende onderdelen vrij.
Tegen de uitspraak van de rechtbank gingen zowel het OM als de verdachte in eerste instantie in appel. Na beraad zijn de verdachte en het OM tot een schikking gekomen en is besloten het eerder ingestelde appel in te trekken na voldoening van de schikking. De veroordeling voor witwassen tot achttien maanden cel blijft staan. De man heeft inmiddels zijn celstraf uitgezeten.
Witwassen is ondermijnend voor de samenleving
Witwassen tast de integriteit van het financiële en economische verkeer in ernstige mate aan. De ervaring leert bovendien dat witwassen vaak gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit. Criminelen willen het geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het witgewassen worden. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar.