De politie kwam via Amerikaanse opsporingsautoriteiten op het spoor van de groepering die zich sinds juni 2020 vanaf locaties in Nieuw-Vennep (kantoor Amsterdam) en Wateringen (kantoor Den Haag) bezighield met de inname en verdeling van zeer grote hoeveelheden contant, crimineel geld. De politie doorzocht in februari 2021 de loods van het kantoor Den Haag en trof daar verborgen ruimtes, elastiekjes, big shoppers en een geldtelmachine aan. In maart 2021 werd in de loods van het kantoor Amsterdam een verborgen ruimte gevonden met een geldtelmachine, een geldbedrag van zo’n 1,3 miljoen euro, elastiekjes en memo’s van bedragen die waren klaargemaakt of moesten worden klaargemaakt.
De groepering werd aangestuurd door de Amsterdammer en een onbekend gebleven mededader. De overige verdachten fungeerden voornamelijk als geldkoeriers. Zij ontvingen opdrachten met ontmoetingslocaties, identificatiecodes en tijdstippen. Vervolgens voerden zij deze opdrachten uit. Aan het einde van de dag stuurden de koeriers een dagbalans door naar de leiders. Het ging om bedragen van duizenden tot miljoenen euro’s.
Geldkoeriers
Een 46-jarige man uit Den Haag en een 53-jarige man uit Delft krijgen ieder een celstraf van 47 maanden voor hun rol als geldkoerier. De Hagenaar huurde een loods en maakte daarin een verborgen ruimte. De man uit Delft vervoerde tussen juni 2020 en februari 2021 bijna dagelijks grote geldbedragen.
Een 41-jarige man uit Zoetermeer was ongeveer vier maanden bijna dagelijks actief als geldkoerier. Hij krijgt 41 maanden cel. Een 42-jarige Hagenaar gaat 35 maanden de cel in voor het vervoeren van crimineel geld. Hij was vooral actief tussen juni en september 2020 en werd daarna aanzienlijk minder ingezet als koerier.
Een 26-jarige man uit Woerden trad als ‘nieuwe werknemer’ op voor het kantoor Amsterdam en vervoerde bijna dagelijks grote geldbedragen. Hij krijgt 29 maanden cel. Tot slot werd een 28-jarige man uit Mijdrecht een korte periode ingezet als geldkoerier voor het kantoor Amsterdam. Hij krijgt een celstraf van 23 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk.
Ondermijning van rechtsorde
Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de verdachten zich op grote en professionele schaal bezighielden met ondergronds bankieren. Daarmee voorzagen zij in de behoefte van criminele organisaties om buiten het zicht van de overheid zaken te doen en criminele transacties uit te voeren. Gelet op de omvang van de witgewassen bedragen, kan het niet anders dan dat de betrokkenen zich bezighielden met ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit. De verdachten droegen met dit alles bij aan een ernstige ondermijning van de rechtsorde.
Naast de celstraffen voor de verdachten, bepaalt de rechtbank dat zij de inbeslaggenomen 1,3 miljoen euro aan contacten niet meer terugkrijgen.