Het slachtoffer was in de ochtend van 31 mei 2022 samen met een vriend naar Amsterdam gekomen. De twee vrienden gingen die avond in het centrum van Amsterdam stappen maar raakten elkaar ergens in het begin van de nacht kwijt. Rond 3.30 uur in de vroege ochtend van 1 juni troffen voorbijgangers op het Singel het bebloede lichaam van het slachtoffer aan.
Camerabeelden tonen dat het slachtoffer in het begin van de nacht een stukje oploopt met de latere verdachte. De beelden tonen niks bijzonders, maar het zou uitlopen op een fatale ontmoeting. Op het Singel valt de man het slachtoffer uit het niets aan. Na een korte achtervolging wordt het slachtoffer 30 keer gestoken en 14 keer gesneden in met name zijn hoofd en hals.
Bloedsporen
Diezelfde ochtend zagen agenten op de kruising van de De Boelelaan en de Parnassusweg – een heel eind van de plek waar het slachtoffer is doodgestoken - een man lopen die verward gedrag vertoonde. De man had de nodige drugs gebruikt en was volgens een ambulancemedewerker ‘helemaal van de wereld’. Agenten spraken de man aan en hielden hem uiteindelijk aan omdat hij geen ID kon laten zien. Op zijn kleding en schoenen bleken bloedsporen te zitten. Bloed van het die nacht aangetroffen dodelijke slachtoffer, zo werd duidelijk na onderzoek. Later bleek dat de man ook herkenbaar was op camerabeelden waarop hij samen met het latere slachtoffer door het centrum liep.
Doodslag
Het OM concludeert dat er sprake is geweest van doodslag. Op camerabeelden oogde de verdachte tijdens het delict nuchter. Hij versleepte het lichaam van de rijbaan naar de kant van de weg en hij probeerde zich van bebloede kleding te ontdoen. Mede daarom gaat de officier uit van opzet. Noch voor moord noch voor beroving zijn aanknopingspunten naar voren gekomen.
De officier van justitie benadrukte in zijn requisitoir dat het leven van de nabestaanden is verwoest. “Voor iedereen is de gedachte dat je zoon of dochter, je broer of zus, je geliefde of jijzelf op een kwetsbaar moment iemand als verdachte tegenkomt die opeens kan exploderen en zomaar iemand bruut kan doden een nachtmerrie. Verdachte heeft door het plegen van dit feit laten zien dat deze nachtmerrie voor iedereen werkelijkheid kan worden.”
Maatregel
Het OM heeft naast de celstraf ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) geëist. Deze maatregel maakt het mogelijk langdurig toezicht uit te oefenen op onder meer gewelddelinquenten. Het OM acht deze maatregel noodzakelijk nu het onderzoek niet tot een motief heeft geleid en de verdachte uit het niets excessief geweld heeft gebruikt dat mogelijk samenhing met het middelengebruik door de verdachte. Enkel door in deze zaak - naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf - de GVM op te leggen kan aan de Belgische autoriteiten een ingang worden geboden voor strafrechtelijk toezicht op verdachte na zijn detentie.