AMSTERDAM - In een tijdsbestek van twee maanden ontvangt de politie meerdere meldingen van mensen die slachtoffer zijn geworden van een babbeltruc. Slachtoffers worden gebeld door iemand die zich onder meer voordoet als politieagent en de verdachten maken daar duizenden euro’s buit mee. De politie heeft twee mannen aangehouden op verdenking van fraude en oplichting. Niet alleen uit Amsterdam, maar ook uit Almere en Maastricht ontvangt de politie aangiftes, waardoor het vermoeden bestaat dat deze verdachten hun activiteiten op meerdere locaties in het land uitvoeren.

Tijdens het gesprek vertelt een zogenaamde agent dat het adres van de slachtoffers op een inbrekerslijst voorkomt en dat ze uit voorzorg hun waardevolle spullen, inclusief bankpas, in een enveloppe moeten stoppen. Deze worden bij het slachtoffer opgehaald door een koerier of agent in burger en zullen enkele dagen later weer worden thuisgebracht door de politie bij het slachtoffer. Met een smoes worden ook de pincodes van slachtoffers ontfutseld. Dezelfde dag vinden er nog pintransacties plaats met de bankpassen van slachtoffers, vermoedelijk door de verdachten.

Onderzoek

De politie start een onderzoek naar aanleiding van de aangiftes van de slachtoffers en weet te achterhalen welk telefoonnummer mogelijk door de verdachten wordt gebruikt. Hieruit blijkt dat de verdachten op dezelfde dag meerdere pogingen hebben ondernomen om voornamelijk oudere mensen telefonisch op te lichten. Na enige tijd proberen, lijkt het erop dat de verdachten beet hebben bij een oudere dame. Collega’s krijgen daardoor zicht op een potentieel nieuw slachtoffer in Almere waar de nepagent en de koerier die avond van plan zijn toe te slaan en vertrekken alvast die kant op zodat zij in de omgeving zijn om direct actie te kunnen ondernemen.

Aanhouding

Op het afgesproken tijdstip staan agenten klaar rondom de woning van het beoogde slachtoffer. Tijdens het gesprek geeft de nepagent aan dat een bankmedewerker ieder moment voor de deur kan staan om de waardevolle bezittingen van het slachtoffer veilig te stellen. Binnen enkele minuten wordt er inderdaad bij het slachtoffer aangebeld en haar bezittingen, die ze op advies in een envelop had gestopt, meegenomen. Dan loopt de man terug naar de auto waar ook zijn medeverdachte in zit. Op dat moment gaan agenten over tot de aanhouding van beide mannen, een 19-jarige man uit Culemborg en een 26-jarige man uit Almere. De politie doet huiszoekingen bij de twee mannen en vindt daarbij onder meer verschillende betaalpassen, meerdere telefoons en valse politielegitimatiebewijzen. Op deze telefoons treffen zij gegevens aan waardoor de verdenking ontstaat dat de twee mannen in verband kunnen worden gebracht met meerdere aangiftes.

Strafeis

Begin mei werd door het Openbaar Ministerie tegen de 19-jarige verdachte 24 maanden gevangenisstraf geëist. Tegen de 26-jarige medeverdachte werd zeven maanden gevangenisstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelt de 19-jarige man voor 20 maanden gevangenisstraf en de 26-jarige man voor 10 maanden gevangenisstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Wat is een babbeltruc?

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te bestelen. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur of spreken mensen aan op straat met een mooie smoes. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

Slachtoffer van een babbeltruc? Doe aangifte!

Wordt u gebeld door een zogenaamde bankmedewerker of medewerker van een andere instantie, maar vertrouwt u het niet? Verbreek dan de verbinding en bel daarna zelf de betreffende instantie via een algemeen bekend nummer. Dan kunt u zelf controleren of datgene wat is verteld wel of niet klopt. Wees uiterst voorzichtig als mensen melden dat er (grote) financiële schade ontstaat als niet onmiddellijk actie wordt ondernomen. Bent u toch slachtoffer geworden van een babbeltruc? Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld via 0900 - 8844. Bel ook direct uw bank. Zowel ter voorkoming van (vervolg)schade, als voor het aanvragen van mogelijke compensatie.