AMSTERDAM - De politie heeft donderdag 22 september 2022 in een loods van een autoverhuurbedrijf een drugslab aangetroffen. De politie kwam het lab op het spoor tijdens een multidisciplinaire controle op het bedrijventerrein aan de Cruquiusweg. Rechercheurs hielden rond de productielocatie een 49-jarige Amsterdammer aan.
Het lab is inmiddels ontmanteld door de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). Daarnaast zijn er sporen veiliggesteld.
Drugslab
Toen toezichthouders van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied tijdens de actie van de Ondermijningsbrigade op het bedrijventerrein poolshoogte gingen nemen bij het autoverhuurbedrijf werd het drugslab ontdekt. Vervolgonderzoek door de politie in de loods leidde naar zo’n zeventig kilogram ketamine, deels droog en deels vloeibaar. Na weging door specialisten van Forensische Opsporing (FO) werd de volledige hoeveelheid vernietigd. Agenten namen daarnaast een auto, tien telefoons, een GSM tracker en verschillende jerrycans met ethanol in beslag.
Ketamine
Tijdens het onderzoek bleek dat het vermoedelijk gaat om een lab waarin ketamine werd geproduceerd. De productie van synthetische drugs is levensgevaarlijk. De kans op brand, ontploffing, water- en stankoverlast is zeer groot. Na het aantreffen van het lab is direct een onderzoek gestart. Het lab is met assistentie van de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) ontmanteld en vernietigd. Daarnaast zijn alle aanwezige spullen bemonsterd en is geïnventariseerd wat er precies aanwezig was, van grondstoffen tot eindproducten. Op het bedrijventerrein hielden rechercheurs een 49-jarige man aan. Omdat ketamine geen deel uitmaakt van de lijst voor de Opiumwet wordt hij als verdachte gezien voor de Geneesmiddelen- en Wet Economische Delicten, namelijk zonder vergunning en registratie bereiden en opslaan van geneesmiddelen. De man wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Bijstands- en energiefraude
Inspecteurs die de regelgeving rondom vergunningen, toezicht en handhaving (VTH) controleerden, troffen op het bedrijventerrein illegale bewoning in een chalet en aan de achterzijde van het pand een vermoedelijk illegale woonboot. Ook troffen zij aan de achterzijde van het gebouw een gevaarlijke situatie aan en hoorden en zagen tijdens de controle een deel van het dak instorten. Hierop is direct contact gezocht met de bouwinspecteurs van stadsdeel Oost voor de verdere afwikkeling. De Omgevingsdienst constateerde in de gecontroleerde panden opslag van gevaarlijke stoffen op verkeerde wijze, terwijl een inspecteur van het UWV op een werknemer met een bijstandsuitkering stuitte. De fraude-expert van Liander trof in een pand energiefraude aan.
Ondermijningsbrigade
De Ondermijningsbrigade komt op een snelle en effectieve manier in actie tegen ondermijnende activiteiten. Verschillende overheidspartners, zoals de politie, gemeenten, Belastingdienst, Douane en Arbeidsinspectie, werken samen in de Ondermijningsbrigade en voeren gezamenlijke controles uit in de regio Amsterdam Amstelland. De Ondermijningsbrigade gaat aan de slag met meldingen van (een vermoeden van) ondermijning. Deze meldingen komen van de deelnemende partners. Denk hierbij aan vermoedens van arbeidsuitbuiting, drugshandel of witwassen.
Vermoedt u een drugslab?
Drugslabs kunnen zich overal bevinden; op het platteland of in de grote stad, in boerenschuren, woonhuizen, garageboxen of in flatgebouwen. De politie neemt informatie en tips over mogelijke drugslabs altijd hoog op. De productie van drugs kan gevaarlijk zijn voor de omgeving. Bovendien worden afvalstoffen vaak illegaal gedumpt, waardoor er schade aan het milieu kan ontstaan. Ook het opruimen van vaten met drugsafval kost de maatschappij veel geld. Vermoedt u een drugslab? Bel dan de politie via 112. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.