De verschillende officieren van justitie benadrukten in hun requisitoir dat er de laatste tijd in Amsterdam sprake lijkt van een trend. Veelal jonge mannen proberen met geweld een ketting van het slachtoffer te stelen door die van zijn of haar nek te trekken. “Met geweld wordt de ketting van iemands nek gerukt, vaak voorafgaand aan een geweldshandeling – bijvoorbeeld de voetbaltruc - waardoor het slachtoffer niet direct door heeft dat de ketting weg wordt genomen”, aldus één van de officieren op zitting. Met forse eisen hoopt het OM een signaal af te geven dat dit gedrag niet wordt getolereerd.
Brutale vorm van beroving
Op donderdag 8 september stond een 20-jarige man uit Budel op zitting die ervan wordt verdacht op 23 augustus in de omgeving van de De Ruijterkade in Amsterdam met geweld een gouden ketting te hebben weggenomen. De verdachte heeft dat feit bekend. De officier op zitting: “Het gaat hier om diefstal met geweld, gepleegd op de openbare weg. In feite een hele brutale vorm van beroving van een burgerslachtoffer, waarbij de verdachte het slachtoffer bovendien ook nog in de nek heeft geslagen toen hij de ketting wegrukte.” Op zitting werd nog een tweede feit behandeld waarvan de man, bij wie na fouillering nóg een gouden ketting en wat hangers werden aangetroffen, werd verdacht. Voor de diefstal van die ketting en hangers was onvoldoende bewijs, maar de man werd wél voor heling veroordeeld. De officier eiste wegens diefstal en heling een celstraf van zes maanden, de rechter veroordeelde de man tot vier maanden cel met aftrek van voorarrest. De man werd direct na de uitspraak, conform de eis van het OM, overgebracht naar de gevangenis.
Een dag later stond een 21-jarige man uit Ter Apel voor de politierechter die ervan verdacht wordt in Amsterdam op 28 augustus met geweld een ketting te hebben geroofd door deze van de nek van het slachtoffer te trekken. Op zitting werd het verweer gevoerd dat het om een minderjarige zou gaan en dat de zaak dus door een kinderrechter zou moeten worden behandeld, maar de rechter ging daar niet in mee. De officier eiste een gevangenisstraf van zes maanden met aftrek van voorarrest, de rechter veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van zes maanden waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook deze man werd direct na de uitspraak conform de eis van het OM naar de gevangenis overgebracht.
Voetbaltruc
Afgelopen dinsdag 13 september stonden drie verdachten van kettingtrekkerij voor de politierechter. Een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht op 28 augustus samen met anderen in de omgeving van het Oudekerksplein ‘met kracht een ketting van de nek van het slachtoffer te hebben getrokken’. Op camerabeelden is te zien dat de verdachte de zogenoemde voetbaltruc toepast, waardoor het slachtoffer zijn evenwicht verliest. Omdat de ketting op de grond viel, kon het slachtoffer die weer direct oprapen, maar het OM ziet dit als een voltooide diefstal met geweld en de politierechter was het daarmee eens. Op de tenlastelegging stonden nog meer feiten waar deze man van wordt verdacht: mishandeling van een NS-medewerker en spugen naar een agent. De officier eiste een celstraf van acht maanden, de rechter legde een straf van zeven maanden op. Ook deze man werd gelijk na de uitspraak overgebracht naar de gevangenis.
Tegen twee andere verdachten, een man van 23 jaar en een man van 21 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, eiste de officier zes maanden cel omdat zij zich in de omgeving van de Nieuwmarkt schuldig hebben gemaakt aan kettingtrekkerij. Beiden werden conform eis veroordeeld. En beiden werden direct na de uitspraak naar de gevangenis overgebracht.
Een 23-jarige man die op donderdag 15 september voor de politierechter stond op verdenking van onder meer kettingtrekkerij op de Lange Leidsedwarsstraat op 2 september werd veroordeeld tot drie maanden cel. Een 22-jarige man werd diezelfde dag tot drie maanden cel veroordeeld omdat hij op 3 september in de Handboogstraat iemand een ketting van de nek had getrokken. Ook deze twee mannen werden direct na de uitspraak naar de gevangenis overgebracht.