DIEMEN - In nauwe samenwerking met verschillende overheidspartners controleerden de politie en de gemeente Diemen vorige week een bedrijf dat opslag en transport regelt voor elektronische apparaten en voertuigen. Aanleiding voor de controle waren signalen van ondermijning op het bedrijventerrein in Diemen. Ook de naleving van wetgeving voor de opslag en transport van voertuigen en de aanwezigheid van E-waste, elektronisch afval zijn gecontroleerd. Bij de controle is onder andere een groot geldbedrag in beslag genomen.
Elektronisch afval, ook wel E-waste genoemd, is afval dat bestaat uit defecte elektrische en elektronische toestellen. Veel apparaten worden getransporteerd naar Afrika, waarvan een groot deel defect blijkt bij aankomst. In Afrika is echter geen verwerkingsbedrijf, waardoor defecte apparaten direct de vuilnisbelt opgaan. De illegale export van E-waste is een ernstige vorm van milieucriminaliteit: er wordt veel geld mee verdiend en het brengt grote schade toe aan het milieu en de volksgezondheid.
Ook het gecontroleerde bedrijf in Diemen exporteerde apparaten naar Afrika. Bij het bedrijf is E-waste aangetroffen. De controleurs troffen twee defecte apparaten aan, waarvoor het bedrijf een waarschuwing krijgt. Het bedrijf moet de apparaten naar een erkend verwerkingsbedrijf in Nederland transporteren.
Groot geldbedrag
Tijdens de controle trof een speurhond grote contante geldbedragen aan. Een deel hiervan zat verstopt achter de bekleding van een trap, een ander deel in diverse enveloppen en losse stapels in twee kantoorruimtes. Daarnaast werd er een verstopte geldtelmachine gevonden. Tevens zijn twee mannen staande gehouden die aanwezig waren op het terrein van het bedrijf en illegaal in Nederland verbleven. Ook zijn er drie voertuigen aangetroffen, waarvan een van diefstal afkomstig was en een die nog op naam stond van een persoon die al geruime tijd was overleden. Het andere voertuig had de code ‘gesloopt’, maar ten onrechte, aangezien het slopen van het voertuig kennelijk nog niet was gebeurd.
Aanpakken van ondermijning
Ondermijning aanpakken vraagt een lange adem en niet alleen van politie en justitie. De overheid pakt ondermijning aan door integraal samen te werken. De controle bij het bedrijf werd georganiseerd samen met RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) Amsterdam-Amstelland dat zich richt op de aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Aan de controle namen naast de gemeente Diemen en de Landelijke Eenheid van de politie en de politie Diemen, ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, het UWV, de Belastingdienst en Liander deel. De politie maakt naar aanleiding van de vondst van het geld een proces-verbaal op.