AMSTERDAM - Een aannemer en een kraanverhuurbedrijf moeten beiden een geldboete van 40.000 euro betalen voor hun rol in een dodelijk ongeval op 3 juni 2016 op een bouwplaats op Zeeburgereiland in Amsterdam.

Driepoot
De rechtbank oordeelt dat de twee bedrijven aanmerkelijk onvoorzichtig hebben gehandeld en dat zij daarom verantwoordelijkheid dragen voor het ongeval. Bij dat ongeval kwam een vrouw om het leven en raakte een man zwaargewond. Dat gebeurde tijdens een evenement op het bouwterrein. Daar was een symbolische heipaalstelling geplaatst (een zogenoemde driepoot) ter ere van de feestelijke start van de bouw van een kleinschalige woonvoorziening. De opdracht om de driepoot te plaatsen kwam van de aannemer. Het kraanverhuurbedrijf leverde en plaatste de installatie. Er heeft geen overleg tussen deze bedrijven plaatsgevonden over hoe de driepoot moest worden gebruikt en op het evenement was niemand aanwezig die wist hoe de driepoot moest worden bediend. Tijdens het symbolisch slaan van de eerste paal ging het mis: de driepoot viel om en kwam terecht op de vrouw en de man.

Verantwoordelijk voor de veiligheid
De aannemer en het kraanverhuurbedrijf kunnen naar het oordeel van de rechtbank allebei verantwoordelijk worden gehouden voor de veiligheid op het bouwterrein en voor de veiligheid van de aanwezigen, die allen geen helmen droegen. De aannemer had moeten weten welke risico’s het gebruik van de driepoot met zich mee zou brengen. Dat geldt temeer omdat de driepoot een oud-Hollandse heistelling van ongeveer 500 kilo en acht meter hoog was, waarbij doven en slechthorenden aan de touwen zouden trekken. De aannemer en het kraanverhuurbedrijf waren hiervan ook op de hoogte.

Toegebracht leed
Het valt de aannemer en het kraanverhuurbedrijf aan te rekenen dat zij het evenement zonder de nodige instructies en voorzorgsmaatregelen hebben laten plaatsvinden. Hierdoor is aan de nabestaanden van de overleden vrouw onherstelbaar leed en verdriet toegebracht. Het gehandicapte, mannelijke slachtoffer kampt nog altijd met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het ongeval die de rechtbank als zwaar lichamelijk letsel aanmerkt. Dat de bedrijven geen enkel contact met de nabestaanden hebben opgenomen, rekent de rechtbank hen ook aan.