AMSTERDAM - Een nu 63-jarige voortvluchtige Nederlander, veroordeeld voor verkrachting van en ontucht met een minderjarige en verboden wapenbezit, is sinds vandaag weer op Nederlandse bodem. De man bleek te zijn gevlucht naar de Filippijnen, maar dat land zette hem als ongewenst vreemdeling uit. Hij moet in Nederland nog 479 dagen gevangenisstraf uitzitten.

Uitzetting door de Filippijnen

De uitzetting door de Filippijnen volgde, nadat het Fugitive Active Search Team (FASTNL) het land attendeerde op de aanwezigheid van de veroordeelde aldaar. FASTNL is sinds 2010 druk geweest met het traceren en opsporen van de voortvluchtige.

FASTNL is een gespecialiseerd opsporingsteam van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie onder gezag van het Landelijk Parket van het Nederlandse Openbaar Ministerie. Het team houdt zich bezig met de (internationale) signalering en opsporing van voortvluchtige veroordeelden, die nog 120 dagen of meer gevangenisstraf moeten uitzitten en voortvluchtige TBS’ers en jeugd TBS’ers.

Verkrachting, ontucht en wapenbezit

De geboren Amsterdammer heeft zich schuldig gemaakt aan het stelselmatig plegen van ontucht met en verkrachting van een minderjarige/zijn minderjarige dochter tussen eind maart 1986 en maart 1995 in Barneveld en Voorhuizen. Ook overtrad hij de wet wapens en munitie doordat hij op 9 maart 2004 in Ede een gasrevolver en munitie voorhanden had. Hij is daarvoor veroordeeld.

Veroordeling

De man werd bij vonnis van de rechtbank Arnhem op 23 december 2005 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden (730 dagen, red.), waarvan 8 voorwaardelijk. Zijn advocaat ging in hoger beroep tegen dit vonnis. Bij arrest van het gerechtshof Arnhem van 20 mei 2008 werd de man veroordeeld tot een gelijkluidende straf: 24 maanden celstraf waarvan 8 voorwaardelijk. De advocaat van de man tekende hiertegen beroep in cassatie aan. De Hoge Raad der Nederlanden verklaarde dit beroep in cassatie niet ontvankelijk. Hiermee werd op 13 januari 2009 het arrest van het gerechtshof Arnhem van 20 mei 2008 onherroepelijk en daarmee definitief.