DIEMEN - Op 19 juli 2017 brak er brand uit in een studentenflat aan de Rodekruislaan in Diemen. David Swart kwam om het leven en twee jonge vrouwen liepen zware verwondingen op. Vandaag staan Simona I., Gilermo I. en Rachied V. voor de rechter voor het aanstichten van deze brand. Twee van hen hebben al bekend, maar de derde blijft ontkennen betrokken te zijn. Een overzicht van hoe het ook alweer zat.
In de vroege morgen van woensdag 19 juli 2017 gaan twee mannen de benedenverdieping van de studentenflat binnen. Ze ontsteken een brandbom en gaan snel weer weg, waarna het vuur zich uitbreidt. De bewoners horen een harde knal en het glas springt op meerdere verdiepingen uit de ramen. Mensen maken elkaar wakker en gaan naar buiten, terwijl de hulpdiensten massaal uitrukken.
Uren later, rond 8.00 uur, worden de hulpdiensten opnieuw opgeroepen. Dit keer gaan brandweerlieden en agenten met mondkapjes en een stormram naar binnen. Voor één iemand komen ze te laat. De 27-jarige David Swart stikt door de rook in zijn kamer op de twaalfde verdieping van de flat. Zijn vriendin loopt zware verwondingen op en zou later zelfs voor langere tijd in coma raken. Ook een derde slachtoffer raakt zwaargewond.
Verzekeringsgeld
De studentenwoning waar de brand begon was van Simona I. (23). Zij werd drie maanden na de brand gearresteerd. Al kort na de brand werd ook haar broer Gilermo (24) opgepakt. Enkele dagen na de arrestatie van Simona pakte de politie een derde verdachte op, namelijk de toen 26-jarige Rachied V.
Het Openbaar Ministerie (OM) had op dat moment al een helder verhaal voor ogen van hoe het is gegaan. De broer en zus zouden de brand opzettelijk hebben gesticht om de verzekering op te lichten en het verzekeringsgeld op te strijken. Simona I. had enkele dagen voor de brand een inboedelverzekering afgesloten. Ze was in de nacht van de brand niet thuis en de volgende ochtend kwam ze al direct aangifte doen van de brand. Die aangifte was nodig om de schade bij de verzekeringsmaatschappij te kunnen claimen. Dat vond het OM allemaal erg opvallend. Zeker omdat enkele waardevolle spullen zoals diploma's en verzekeringspapieren net daarvoor in veiligheid waren gesteld.
Die bewijslast leek genoeg om eerst de broer en vervolgens ook de zus tot een bekentenis te dwingen. Beiden hebben bevestigd betrokken te zijn bij de brandstichting op die nacht in juli. Gilermo heeft ook toegegeven een van de twee mannen te zijn die de brand heeft aangestoken.
Rachied V. blijft ontkennen betrokken te zijn bij de brand. Zijn advocaat zegt dat hij alleen opgepakt is op basis van een slechte herkenning van politiebeelden. Desondanks heeft de rechter steeds geoordeeld dat ook V. vast moest blijven zitten.
Zware strafeisen verwacht
De drie verdachten staan vandaag dus terecht voor het stichten van de brand. Dat David Swart daardoor is overleden, heeft hoogstwaarschijnlijk een grote invloed op de straf die het OM vandaag zal eisen. In juridische termen wordt de drie 'brandstichting met de dood als gevolg' ten laste gelegd. De maximale straf daarop is levenslang.
Simona wordt daarnaast nog verdacht van het overhalen van de andere twee verdachten. Ook wordt ze verdacht van het oplichten van de verzekeringsmaatschappij. De andere twee worden daar niet van verdacht.
Rol van de brandweer
Los van deze zaak loopt er ook nog een onderzoek naar het optreden van de brandweer op die fatale dag. Een eerder onderzoek liet al zien dat daar namelijk ook steken zijn laten vallen. Zo schatte de Officier van Dienst (OvD) van de brandweer de situatie minder ernstig in dan dat hij was en had de brandweer een trappenhuis niet ontdekt, waardoor er niet hoger dan de zevende verdieping was ontruimd.
De familie van David Swart deed aangifte tegen de brandweer. Die zaak staat in principe los van wat er vandaag in de rechtbank wordt besproken.