AMSTERDAM - Op maandag 22 juli heeft de politie een explosief aangetroffen in een scooter die zij kort daarvoor in beslag namen. De scooter stond in een fietsenstalling in de Paulus van Hemertstraat. Het explosief werd ontdekt toen agenten bij het politiebureau onderzoek deden aan de scooter.
Omstreeks 10.30 uur krijgt de politie de melding dat in een fietsenstalling een scooter staat die daar niet thuishoort. Agenten nemen de scooter mee naar het politiebureau, om daar te onderzoeken of hij gestolen is. Tijdens dit onderzoek treft de politie in de ruimte onder het zadel een verdacht pakketje aan. Omdat het mogelijk om een explosief gaat, wordt een deel van het politiebureau uit voorzorg ontruimd. Vervolgens doen een explosievenspecialist van de politie en medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) onderzoek, waaruit blijkt dat het pakketje inderdaad een explosief is. De EODD stelt het explosief veilig en vernietigt het op een veilige plaats.
Later op de dag is een verdachte aangehouden. De recherche onderzoekt zijn rol in de zaak en gaat na of er meerdere verdachten betrokken zijn.
Explosies
Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte – waar volop gewerkt en geleefd wordt – en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.
Melden helpt
Zie jij verdachte situaties? Meld het dan! Mocht je het eng of spannend vinden om te melden dan kan dat ook altijd anoniem of vertrouwelijk. Maak dan gebruik van Meld Misdaad Anoniem of van het Team Criminele Inlichtingen. Dat is een afdeling getraind in het afschermen van tipgevers en informanten. Zij zijn getraind om op onopvallende wijze informatie in te winnen en de tipgever ten alle tijden te beschermen.