AMSTERDAM - De politie heeft in een onderzoek naar een brandstichting en explosie op de Bastenakenstraat in Amsterdam drie verdachten aangehouden. Het gaat om inwoners van Rotterdam die respectievelijk 15, 16 en 21 jaar oud waren ten tijde van het plegen. De recherche gaat verder met het onderzoek en sluit meer aanhoudingen niet uit.


In de maand februari vinden in de Bastenakenstraat in Nieuw-Sloten in korte tijd een brandstichting (9 februari) en explosie (21 februari) plaats. Als op 25 februari door een oplettende bewoner een 15-jarige Rotterdammer in de kraag wordt gevat bij wie een fles met daaraan een vuurwerkexplosief wordt aangetroffen, maken agenten een plaats delict en zetten deze af. Ook komt het Team Explosieven Verkenning (TEV) ter plaatse en start de Forensische Opsporing een onderzoek. Uiteindelijk leidt nader onderzoek naar twee andere verdachten die recentelijk in Rotterdam en Hellevoetsluis zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gebeurtenis op 25 februari. Het gaat om Rotterdammers van 16 en 21 jaar.

Criminele uitbuiting
De verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. De 21-jarige verdachte is in voorlopige hechtenis geplaatst. Bij hem wordt ook onderzoek gedaan naar criminele uitbuiting van minderjarigen: het inzetten van minderjarigen om explosieven te plaatsen en af te steken. Van de 16-jarige verdachte is zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst. De jongste verdachte (15) is inmiddels veroordeeld voor betrokkenheid bij het incident op 25 februari en veroordeeld tot een deels voorwaardelijke jeugddetentie. De termijn voor hoger beroep loopt nog.

Explosies
Amsterdam kent dit jaar opnieuw veel incidenten met explosieve voorwerpen. Dat is zorgelijk, want de gevaarsetting voor ondernemers, omwonenden, voorbijgangers én hulpverleners ter plaatse is vanzelfsprekend groot. Zwaar illegaal vuurwerk, jerrycans met brandbaar vloeistof of zelfgemaakte explosieven horen niet thuis in de openbare ruimte - waar volop gewerkt en geleefd wordt - en zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Dat moet stoppen. De politie werkt er hard aan om verdachten op te sporen die bij deze vorm van excessief geweld betrokken zijn. Dit heeft al geleid tot meerdere aanhoudingen, veroordelingen en forse gevangenisstraffen. Maar om de daders op te sporen heeft de politie buurtbewoners hard nodig. Zij kennen hun wijk tenslotte het beste. Ook als er iets niet klopt in het straatbeeld, valt dat hen als eerste op. Informatie doorgeven aan de politie is daarom van cruciaal belang.