AMSTERDAM - Tegen een 41-jarige man uit Amsterdam heeft het OM vandaag ontslag van alle rechtsvervolging geëist nu de psychiater en psycholoog hebben geadviseerd hem als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen. Op 5 december 2020 vertoonde hij gevaarlijk rijgedrag op de A12 ter hoogte van De Meern. Toen de politie hem aan de kant probeerde te zetten, reed hij in op een andere auto. Ook bedreigde hij een agent door hem in het gezicht te spugen. Hij zei dat hij mogelijk corona had en te hopen dat de agent ook corona zou krijgen.
Een agent die buiten diensttijd op de A12 reed, zag dat de man slingerend reed, geregeld remde en met een snelheid van 60 kilometer per uur reed. Omdat hij vermoedde dat de man onder invloed reed, belde hij 112. Toen de politie er was, werd er een topteken gegeven. De man negeerde dat en reed in op de agent die zijn collega’s had gewaarschuwd over het gevaarlijke rijgedrag. Na het afnemen van de speekseltest schreeuwde de verdachte tegen de betreffende agent ‘ik hoop dat jij dood gaat’ en spuugde in zijn richting. Het speeksel kwam in het gezicht van de agent terecht, ook in zijn oog en op zijn jas. Na zijn aanhouding bleef de verdachte zich agressief gedragen. Op het bureau weigerde hij mee te werken aan het onderzoek.
Op de zitting vandaag verklaarde de verdachte dat hij dacht achtervolgd te worden. Hij dacht dat de politie eraan kwam vanwege de man die hem achtervolgde en meende er goed aan te doen om zijn achtervolger aan te rijden. Uit het persoonlijkheidsonderzoek is gebleken dat de man lijdt aan een bipolaire stoornis met manische periodes. De deskundigen die hem hebben onderzocht, adviseerden hem als volledig ontoerekeningsvatbaar te beschouwen.
De officier van justitie had de feiten ten laste gelegd als twee maal bedreiging. Ze vond de feiten en ook de opzet op de feiten bewezen. Ze benadrukte de gevaarlijke situatie die na de aanrijding was ontstaan op de snelweg. Dat de feiten zich richtten tegen agenten die zich dag en nacht inzetten voor onze veiligheid, die niet thuis kunnen werken en geen afstand kunnen houden tijdens hun werk, maakte de feiten des te ernstiger. Maar ze nam ook het advies van de deskundigen over en vroeg de rechtbank de verdachte te ontslaan van alle rechtsvervolging nu de feiten hem niet zijn aan te rekenen.
Sinds zijn aanhouding heeft de verdachte enige maanden vastgezeten en is hij korte tijd opgenomen geweest op basis van een zorgmachtiging. Op dit moment wordt hij vrijwillig behandeld door een psychiater en een psychiatrisch verpleegkundige. Door de medicatie die hij nu elke dag gebruikt en de hogere dosis daarvan is de situatie stabiel. Wel vroeg de officier om de vordering van de agent die bespuugd was toe te wijzen. De agent die was aangereden zei op de zitting heel wat mee te maken in zijn werk, maar dat de impact van dit incident erger en langduriger was. Hij koesterde geen wrok zei hij, maar hoopte dat de man nu de hulp krijgt die hij nodig heeft.