DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft 11 mannen veroordeeld voor hun bijdrage in een criminele organisatie die zich bezighield met de productie van 750.000 MDMA-pillen en het invoeren van 336 kilo heroïne naar Nederland. Zij krijgen celstraffen tot 7 jaar en 7 maanden.


Het strafrechtelijk onderzoek met de naam 26DelRio beslaat ruim 7.000 pagina’s aan processtukken. Het heeft geleid tot de vervolging van 11 verdachten met deels overlappende, maar ook afzonderlijke feiten. Een organisatie die dit soort misdrijven pleegt, is een ernstige en ontoelaatbare ondermijning van de rechtsorde, oordeelt de rechtbank. Bij de productie van harddrugs is er altijd gevaar voor de aanwezigheid van giftige stoffen, gassen, brand of ontploffing. Dit is niet alleen gevaarlijk voor de producenten, maar ook voor mensen die in de omgeving van het drugslab wonen of werken.

Het chemisch afval dat ontstaat bij de productie van drugs, wordt vrijwel altijd illegaal gedumpt. Dat zorgt voor schade aan het milieu en daarbij is in de regel veel geld, tijd en energie nodig om negatieve gevolgen ongedaan te maken. Bovendien gaat de productie van en handel in drugs steeds meer gepaard met andere vormen van criminaliteit. Kortom, (de productie van) harddrugs heeft op meerdere niveaus van de maatschappij een forse negatieve invloed.

Coördinatoren

Een 39-jarige man uit Tilburg en een 49-jarige man uit Amsterdam hadden als coördinatoren een hoge hiërarchische positie. Zij onderhielden contacten met hun criminele netwerk, stuurden ondergeschikten aan, gaven hen opdrachten en bepaalden hoeveel geld aan de anderen moest worden betaald. Zij waren centrale figuren binnen de criminele organisatie.

De 39-jarige verdachte was de man met verstand van de productie van MDMA. Hij ging op zoek naar een nieuwe tabletteerlocatie. Als er problemen waren bij het productieproces, kwam hij op locatie om met zijn kennis het probleem op te lossen. Hij krijgt een celstraf van 5 jaar en 8 maanden.

De 49-jarige verdachte kwam daarentegen niet op de plaats van de werkzaamheden, maar regelde zijn zaken op afstand en achter de schermen. Verder maakte hij zich schuldig aan het witwassen van een geldbedrag van 17.700 euro. Op enig moment is de voorlopige hechtenis van de verdachte geschorst. De rechtbank gaf hem toestemming om (onder voorwaarden) voor een korte periode naar Turkije te reizen zodat hij zijn zieke ouders en broer in Turkije kon bijstaan. Telkens keerde hij terug naar Nederland, maar bij de derde keer nam hij de benen en is hij nooit meer teruggekomen. Dit toont zijn volstrekte minachting voor de rechtsregels en het rechtssysteem. Hij krijgt een celstraf van 7 jaar en 7 maanden.

Een 45-jarige man uit Lienden stelde zijn bedrijfspand ter beschikking aan de criminele organisatie. Op deze wijze faciliteerde hij de grootschalige productie van MDMA en maakte hij het mogelijk dat een ingevoerde partij heroïne discreet kon worden uitgeladen in zijn bedrijfspand. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 19 maanden voorwaardelijk.

Een 61-jarige man uit Nijkerk stelde zijn bedrijf, bedrijfsauto’s en bedrijfspand ter beschikking, maar ook zijn kennis en netwerk in de transportwereld. Verder hield hij zich buiten de drugsorganisatie om bezig met het uitvoeren van 25 kilogram MDMA-pillen en 5 kilogram heroïne naar het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast had hij 22 vuurwapens en grote hoeveelheden munitie in zijn bezit die ook zouden worden uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk. Hij moet 6 jaar de cel in.

Een 26-jarige man uit Tilburg stelde zijn bedrijfspand ter beschikking als opslagslaglocatie. Hij bestelde op naam van zijn bedrijf grondstoffen en was vaak in de weer met het sjouwen en overdragen van tassen en dozen. Hij was uitvoerder van de opdrachten die hij van zijn meerdere kreeg en stond dus in een lagere hiërarchische positie binnen de criminele organisatie. Hij krijgt een celstraf van 289 dagen.

Tabletteerders

Twee mannen uit Tiel (24 en 43 jaar) en een andere 26-jarige man uit Tilburg werkten als tabletteerders en luisterden naar de opdrachten die zij van hun meerderen kregen. Zij stonden in een lagere hiërarchische positie in de criminele organisatie.

De 43-jarige verdachte stond ten opzichte van de andere tabletteerders dan weer in een hogere positie omdat hij de uren bepaalde en de tijdstippen waarop de andere tabletteerders werkten. Hij besprak met zijn meerderen hoeveel geld zij zouden krijgen. Verder had hij een coördinerende rol bij het uitladen van een partij heroïne. Hij krijgt een celstraf van 6 jaar en 7 maanden.

De 26-jarige verdachte bestelde grondstoffen, was vaak in de weer met het sjouwen en overdragen van tassen en dozen, nam een kijkje bij de locaties waar de politie een inval had gedaan en was actief betrokken bij het wegnemen van een trekker en oplegger die in beslag waren genomen. Hij krijgt een celstraf van 23 maanden. De 24-jarige verdachte krijgt een celstraf van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Uitvoerders

Een 46-jarige verdachte en een 33-jarige verdachte, beiden uit Heerhugowaard, waren uitvoerders van de opdrachten die zij van hun meerderen kregen. Dat bestond met name uit chauffeurswerkzaamheden, laden en lossen en administratieve handelingen. Zij stonden dus in een lage hiërarchische positie binnen de criminele organisatie.

De 46-jarige verdachte is werkzaam bij een gemeente waar hij facilitaire diensten verleent. Hij is niet eerder veroordeeld, heeft een relatie en woont samen. Kennelijk heeft hij stabiliteit in zijn leven gevonden. De rechtbank houdt daar rekening mee in het voordeel van de verdachte. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf op van 350 dagen, waarvan 175 dagen voorwaardelijk.

De 33-jarige verdachte krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden.

Drugsbezit

Een 27-jarige man uit Tilburg had 16 kilo amfetaminepasta, 12 kilo MDMA-kristallen, zo’n 7 gram MDMA-pillen én 5 kg hasjiesj in zijn bezit. De aangetroffen hoeveelheden duiden er volgens de rechtbank onmiskenbaar op dat deze bestemd waren voor de verdere handel.

De 27-jarige verdachte krijgt een gevangenisstraf van 616 dagen, waarvan 360 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf voor 200 uur.