AMSTERDAM - De rechtbank Amsterdam heeft vandaag zes mannen in de leeftijd van 38 tot 45 jaar veroordeeld tot lange gevangenisstraffen vanwege onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, drugshandel en witwassen.


Een verdachte meldde zich in 2016 zelf bij de politie

De zaak kwam aan het rollen in november 2016, toen een van de verdachten zich meldde bij de politie. Hij vreesde voor zijn leven en vertelde dat er veel cocaïne en geld en een zak met wapens in zijn huis in Osdorp lagen. Hij bekende toen al jaren samen met anderen in de drugshandel te zitten. Bij doorzoeking van zijn woning trof de politie meer dan 100 kilo harddrugs, ongeveer 800.000 euro en wapens aan.

Politieonderzoek levert grote hoeveelheden geld, drugs en luxe goederen op
Na de veroordeling van de man in 2017 deed de politie verder onderzoek naar andere betrokkenen bij de criminele organisatie. Hierbij kwamen de andere verdachten in beeld. Twee van hen verbleven lange tijd in Dubai en Turkije. Zij werden samen met vier andere verdachten in november 2017 aangehouden. In diverse woningen werden wederom grote hoeveelheden drugs en geld aangetroffen, evenals clandestiene administraties en geldtelmachines. Ook werden (dure) auto’s en horloges in beslag genomen. Uit afgeluisterde gesprekken en uitgewisselde berichten blijkt dat de verdachten uitgebreid contact met elkaar hadden over drugs.

Ernstige feiten vragen om zware straffen
In de organisatie gingen veel drugs en miljoenen euro’s om en er was sprake van een goed georganiseerde criminele organisatie. De rechtbank overwoog dat de bewezen feiten dan ook zwaar moesten worden bestraft. Twee verdachten, die worden beschouwd als de bazen in de organisatie en die al eerder voor drugsfeiten werden veroordeeld, krijgen straffen van ruim 8½ jaar en 7½ jaar, de anderen iets lager. Dat de rechtbank lagere straffen oplegt dan door het Openbaar Ministerie geëist, heeft onder meer te maken met de lange duur van het proces. De verdachte die zich in 2016 meldde, mag na zijn eerdere veroordeling tot gevangenisstraf niet nog eens worden vervolgd. Hij hoeft dus niet meer de cel in.