AMSTERDAM - De rechtbank in Arnhem heeft de 22-jarige Mehmet A. veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna 4 jaar vanwege het lekken van geheime politie-informatie aan tientallen criminelen. De straf van 45 maanden is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
De agent heeft volgens de rechtbank 'ernstige schade toegebracht aan het vertrouwen dat in de politie gesteld moet kunnen worden'.
De man uit Tiel was werkzaam als aspirant-agent bij het arrestantencomplex in Amsterdam Zuidoost en op straat. Hij heeft bekend sinds december 2017 tientallen namen van drugscriminelen, plofkrakers en leden van criminele motorbendes door de politiesystemen te hebben gehaald. Volgens de agent ging het om vijftig verschillende personen.
Vertrouwen geschaad
De rechtbank neemt het A. 'zeer kwalijk' dat hij ernstig misbruik maakt van zijn bijzondere positie als politieagent.' Volgens de rechtbank wordt juist van iemand als A. 'absolute integriteit' verwacht. 'In plaats daarvan heeft de man het in hem gestelde vertrouwen zwaar geschaad en de opsporing van strafbare feiten verstoord. Hij heeft dit alleen gedaan met het doel om geld te verdienen. De man ondermijnt hiermee de rechtstaat', zo stelt de rechtbank in het vonnis.
A. hield volgens justitie een soort spreekuur in zijn auto. Hij verkocht tegen betaling geheime informatie. Naar eigen zeggen kreeg hij 250 euro per op te vragen naam. Hoeveel geld hij precies heeft verdiend met het doorspelen van informatie, is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) sprak van een 'schrikbarend grote hoeveelheid illegale raadplegingen en het veelvuldig doorverkopen daarvan.'
'Mokerslag voor politieagenten'
Amsterdamse agenten schrokken zich 'wezenloos' toen ze hoorden van het corruptieschandaal, zei Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), in reactie op het nieuws. 'Elke corruptiezaak is er één te veel, maar dit komt als een mokerslag aan bij politiemensen.'
Mehmet A. zei tegenover de rechtbank dat hij onder druk was gezet en na verloop van tijd niet meer terug kon. Om die reden vroeg zijn advocaat de strafeis naar beneden bij te stellen naar een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank vindt de verklaring van A. echter niet aannemelijk, omdat hij over een periode van een jaar met verschillende personen in zijn auto heeft afgesproken om informatie door te verkopen. Dat deed hij volgens de rechtbank op eigen initiatief.