Amsterdam - Van zaterdag 28 juli tot en met zondag 5 augustus vindt Pride Amsterdam 2018 plaats. Het evenement krijgt de termen feestelijk, veilig en open mee. De ervaring leert dat niet alle bezoekers van Amsterdam hier een boodschap aan hebben. Zakkenrollers zijn gedurende deze periode extra actief. De politie speelt daar op in, maar vraagt ook de andere bezoekers alert te zijn en zelf ook maatregelen nemen.

Evenementen zijn geliefd bij zakkenrollers. Het is gezellig druk in de stad en mensen staan dicht op elkaar. Dit is de ideale situatie voor zakkenroller om – vaak ongemerkt – hun slaag te slaan en er vervolgens ongezien vandoor te gaan. De politie zet samen met partners onder het motto: ‘Snel gezien, snel gejat’ alles op alles om de strijd met zakkenrollers aan te gaan.

Vormen van zakkenrollerij

Het doelgroepenteam van de politie ziet twee vormen van zakkenrollerij: Overdag vindt zakkenrollen in het geniep plaats. De dief maakt gebruikt van de drukte en verdwijnt in de menigte nadat deze heeft toegeslagen.
’s Avonds en in de nacht passen de zakkenrollers een andere tactiek en techniek toe: Ze benaderen hun slachtoffer amicaal door middel van de’ voetbaltruc’ of de ‘dans’ en beroven het slachtoffer, zonder dat deze het merkt, van persoonlijke eigendommen. Soms gaat deze amicale benadering over in agressie.

Hoe kan ik voorkomen dat ik word ‘gerold’?
  • Draag uw tas voor u en niet achteloos naast of achter u
  • Zorg dat de klep/sluiting naar uw lichaam toegekeerd
  • Wees u er van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien
  • Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg
  • Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas
  • Als iemand op uw kleding knoeit, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde af (vlekkentruc)
  • Let altijd goed op uw spullen als iemand u de weg of iets anders vraagt
  • Scherm het intoetsen van de pincode goed af (shouldering), want daarna hebben ze het voorzien op uw pas

Bekijk het filmpje

Wat kan ik nog meer doen?

Noteer altijd het IMEI-nummer (toets *#06#) van uw telefoon en doe altijd aangifte zodat de politie dit serienummer kan opnemen in een landelijke database van gestolen telefoons. Installeer een ‘find my phone’ app op uw toestel, zodat de locatie van de telefoon achterhaald kan worden.

Kijk ook op www.politie.nl/zakkenrollen.