Amsterdam - Eind 2018 en begin 2019 vonden in een korte tijd meerdere plofkraken op geldautomaten plaats in de politie-eenheid Amsterdam. De recherche onderzoekt de verschillende incidenten en een eventuele onderlinge samenhang in de reeks. In dit onderzoek zijn op donderdag 10 januari twee verdachten aangehouden en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Tussen eind oktober 2018 en begin januari 2019 hadden plofkrakers het tien keer op geldautomaten in politie-eenheid Amsterdam voorzien: acht keer in Amsterdam-West, één keer in Amsterdam-Noord en één keer in Aalsmeer. Alleen bij de tweede in de reeks plofkraken bleef het bij een poging, in de andere gevallen werden de geldautomaten met behulp van explosieven opgeblazen. Dit had aanzienlijke schade aan de automaten, gevels en panden tot gevolg. Ook moesten meerdere keren omliggende woningen worden ontruimd, omdat er sprake was van (mogelijk) achtergebleven explosieven. Gelukkig bleef het overal bij materiele schade en vielen er geen gewonden.

Geen buit, grote gevaarsetting
De recherche doet uitgebreid onderzoek naar de plofkraken en daaruit blijkt dat bij alle plofkraken géén buit werd gemaakt. Ondanks het feit dat de plofkraken mislukten, zijn de risico’s die de daders genomen hebben erg groot. Bij de plofkraken werden krachtige explosieven gebruikt die voor een grote gevaarzetting hebben gezorgd. Dat er niemand gewond is geraakt, neemt niet weg dat de incidenten wel voor onrust en gevoelens van angst in de verschillende wijken hebben gezorgd.

Onderzoek en aanhoudingen
De gevaren en maatschappelijke gevolgen van de plofkraken worden zeer serieus genomen en de recherche heeft sinds oktober dus ook intensief onderzoek gedaan. Op donderdag 10 januari zijn hierin twee verdachten aangehouden. Het betreffen een 26-jarige en een 22-jarige man uit Amsterdam.

Mogelijk houden de verschillende plofkraken verband met elkaar. De recherche onderzoekt wat de precieze rol van deze verdachten bij de plofkraken is geweest en heeft het sterke vermoeden dat er meer personen bij de plofkraken betrokken zijn geweest. De recente aanhoudingen verzekeren dan ook niet dat er nu een einde is gekomen aan de reeks plofkraken. Het onderzoek gaat onverminderd door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Daarnaast zijn er, op basis van wat er nu bekend is over de plofkraken, zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen.

Getuigen: verleden én heden
De recherche zoekt nog altijd getuigen van de plofkraken en roept iedereen met informatie op zich te melden. Hebt u iets opvallends gezien of gehoord? Of weet u meer over de incidenten? Vul dan het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

U mag de politie daarnaast óók altijd contacten als u op dit moment of in de toekomst een verdachte situatie ziet bij of in de omgeving van een geldautomaat. Bel dan direct 112 en geef uw informatie door.