Na de aanhoudingen zijn negen locaties, waarvan vier woningen en vijf bedrijfspanden van de verdachten doorzocht. De bedrijfspanden betroffen een makelaarskantoor, hypotheekadvieskantoren en administratiekantoren. Ook zijn zeven kluizen in De Nederlandse Kluis doorzocht. Hierbij is administratie, contant geld en waardevolle goederen, zoals horloges en sieraden, in beslag genomen. Alle verdachten zijn gisteren heengezonden, dat betekent niet dat ze geen verdachten meer zijn. Het onderzoek loopt nog volop en meer aanhoudingen sluit de politie dan ook niet uit. Als het onderzoek volledig is afgerond, zal de officier van justitie een afdoeningsbeslissing nemen.
Strafrechtelijk onderzoek
Het strafrechtelijk onderzoek startte na een tip via het Team Criminele Inlichtingen (TCI) en een melding van een verdachte vastgoedtransactie. Tijdens het onderzoek rees het vermoeden dat de hoofdverdachte in kwestie zich als facilitator bezighield met grootschalige hypotheekfraude waarbij vervalste inkomensgegevens, namelijk (veelal) opgepluste jaarcijfers en/of fictieve dienstverbanden werden gebruikt. De hoofdverdachte had daarbij een sturende rol en is zelf in bezit van een vastgoedportefeuille. Veel van zijn klanten blijken arbeidsmigranten te zijn. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar de aangehouden verdachten.
Integrale aanpak
Bij de aanpak van verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende activiteiten maken politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en Belastingdienst samen een vuist. Bij deze actie werkte de financiële recherche van de Amsterdamse politie nauw samen met verschillende instanties, waaronder het Combiteam van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Vreemdelingendienst van de politie Amsterdam.