AMSTERDAM - De politie heeft zaterdagmiddag 27 april ruim 100 aanhoudingen verricht bij een verboden demonstratie op de A10. Voorafgaand aan de demonstratie blokkeerden acht voertuigen op twee locaties de snelweg op levensgevaarlijke wijze. Hierdoor kwam het verkeer stil te staan en konden actievoerders de snelweg betreden. Agenten hielden een kleine 30 verdachten aan voor deze blokkades op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. De andere personen werden na het beëindigen van de demonstratie aangehouden voor onder andere het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties. Een forse inzet op een nationale feestdag die op verschillende fronten veel van de Amsterdamse politie vraagt.


De burgemeester van Amsterdam had vooraf de demonstratie op de A10 verboden. Wel was er een naastgelegen locatie beschikbaar als demonstratielocatie. Ondanks het verbod verzamelde zich een groep actievoerders rond het middaguur langs de A10 Zuid achter de vangrail. Omdat bij vorige demonstraties actievoerders auto’s gebruikten om de snelweg te blokkeren en zo andere actievoerders ‘vrij baan’ te geven, was de politie voorafgaand aan de demonstratie extra alert op mogelijk verdachte voertuigen. Ondanks het feit dat agenten twee voertuigen van actievoerders wisten te identificeren en stil te zetten, kon niet voorkomen worden dat rond 12:00 uur op zowel de A10 West als de A4 in totaal acht auto’s de snelweg alsnog blokkeerden. Dit leverde zeer gevaarlijke situaties op voor het (overige) verkeer.

Nadat de blokkade met de voertuigen veroorzaakt was, ging een eerste groep actievoerders de snelweg op en was Rijkswaterstaat genoodzaakt om - omwille van de verkeersveiligheid - de weg af te sluiten. Dit gaf de groep actievoerders langs de A10 Zuid de gelegenheid om de snelweg te betreden. De politie heeft direct een onderzoek ingesteld naar de personen die betrokken waren bij het veroorzaken van de blokkades en hield op de A10 West en op de A4 ruim twintig verdachten aan op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. Ook zijn de hierbij gebruikte acht auto’s in beslag genomen.

Beëindiging demonstratie

Rond 12:30 heeft de burgemeester de demonstratie officieel ontbonden en werd de demonstratie beëindigd. Actievoerders zijn meerdere keren gevorderd te vertrekken naar de aangewezen alternatieve demonstratielocatie. Zo’n 90 demonstranten die weigerden te vertrekken zijn door de politie aangehouden en in bussen afgevoerd. Alle actievoerders waren om 13:45 verwijderd van de snelweg en na een inspectie van Rijkswaterstaat was de snelweg korte tijd later weer vrij. Onder de afgevoerde actievoerders werden een aantal personen geïdentificeerd die vermoedelijk betrokken waren bij de eerdere blokkades en ook zij zijn aangehouden op verdenking van het opzettelijk veroorzaken van gevaar op de weg. De andere personen worden verdacht van onder andere het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties.

Koningsdag

De actievoerders kozen voor deze demonstratie een dag waarop altijd veel van de politie gevraagd wordt. Uit het hele land komen bezoekers naar de hoofdstad toe om Koningsdag te vieren en alleen al met het oog op de bereikbaarheid en overcrowding zorgt dit voor een enorme en complexe operatie. Naast de gebruikelijke uitdagingen waar de Amsterdamse politie met Koningsdag voor staat, kwamen daar dit jaar verschillende demonstraties bij. Niet alleen op de A10 moest de politie optreden: ook op de Piet Heinkade blokkeerden verschillende demonstranten rond hetzelfde tijdstip langere tijd de kruising en was inzet noodzakelijk, onder andere omdat de blokkade voor gefrustreerde reacties zorgde bij andere weggebruikers. Daarnaast vond op het Museumplein een demonstratie plaats.

Op één van de toch al drukste dagen van het jaar voor de Amsterdamse politie werd dus nog meer gevraagd op uiteenlopende fronten. Politiemensen die uit de stad moeten worden weggetrokken om verboden blokkades op te heffen, betekenen letterlijk een verschraling van de politie-inzet op andere plekken in de stad. Eenheidschef Frank Paauw: “Op Koningsdag vieren honderdduizenden mensen feest in Amsterdam. Alleen al vanwege dat hoge aantal is het echt alle hens aan dek voor ons. We zetten alles op alles om iedereen op een veilige manier van Koningsdag te kunnen laten genieten en dat is sowieso al een complexe operatie. We hebben onze mensen keihard nodig om te kunnen optreden en helpen als de situatie daarom vraagt. De politiemensen die werden ingezet op bijvoorbeeld de A10 konden eigenlijk niet gemist worden op andere plekken in de stad, maar toch zijn we erin geslaagd om de gevaarsetting en overlast van de (verboden) demonstraties zo klein en kort mogelijk te houden: knap politiewerk van niet alleen Amsterdamse agenten, maar vanuit heel Nederland.”