Politiemensen doen tijdens Koningsdag hun uiterste best om zakkenrollers te ontmoedigen en aan te houden. Feestvierders kunnen hierbij helpen door rekening te houden met aanwezigheid van zakkenrollers en:
- Waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis te laten;
- Telefoons en portemonnees goed op te bergen (niet in de achterzak);
- Tassen af te sluiten en voor het lichaam te dragen;
- Telefoons te beveiligen met een wachtwoord en een volg-app te installeren.
In 2017 werden er tijdens Koningsnacht en Koningsdag 178 telefoon gestolen. Koningsdagvierders wordt verzocht om een volg-app op hun telefoon te installeren. De telefoon is bij diefstal dan makkelijker op te sporen. Bezoekers die gerold zijn, kunnen 112 bellen. Politiemensen zitten die dag klaar om met de inloggegevens (van de app) van het slachtoffer de locatie van de telefoon te achterhalen. Als de telefoon een signaal uitzendt, gaan agenten vervolgens zo snel mogelijk naar die locatie toe. Zo wordt niet alleen de pakkans van de zakkenroller vergroot, maar ook de kans dat de telefoon kan worden teruggegeven aan de eigenaar.
Laat je niet afleidenZakkenrollers maken vaak gebruik van de drukte en feestgedruis in de stad om zo onopvallend mogelijk te werk te gaan. Toch kiezen ze soms ook voor een andere methode: afleiding. De zakkenroller gaat dan het contact met het slachtoffer aan en leidt het slachtoffer op een bepaalde manier af, bijvoorbeeld met de zogenaamde voetbal-truc. De zakkenroller begint dan een praatje over voetbal en doet vervolgens een trucje bij het slachtoffer. Ondertussen besteelt de zakkenroller het slachtoffer snel. Het is belangrijk dat bezoekers zich bewust zijn van deze technieken, zich niet laten afleiden en hun spullen in de gaten blijven houden.