AMSTERDAM – Raymond (63) uit Amsterdam staat dit jaar op 4 mei in de erecouloir op de Dam, tijdens Nationale Dodenherdenking. Raymond was onderdeel van een humanitaire missie naar Indonesië met de Marine en werd uitgezonden naar Zuid-Soedan met de Luchtmacht. Raymond is één van de 60 veteranen die dit jaar deelnemen aan de erecouloir. Hij vindt het een eer en staat er om de veteraan een gezicht te geven. Raymond denkt tijdens die twee minuten aan de andere veteranen, maar ook aan de missies die hij zelf heeft gedaan.

Het duurde een aantal jaren, maar inmiddels voelt Raymond zich veteraan. Alles wat hij heeft meegemaakt, heeft hij inmiddels een goede plek kunnen geven. Daarom staat Raymond in de erecouloir.

Bemanning keerde niet terug

Raymond was onderdeel van twee missies. Een humanitaire missie naar Indonesië in 2005 met de Marine en een missie in 2014 naar Zuid-Soedan met de Luchtmacht. Als Hoofd Luchtoperatie was Raymond in Zuid-Soedan verantwoordelijk voor het luchtverkeer. Aan die missie heeft Raymond de minst bevredigende herinneringen. Tijdens de missie werd een vliegtuig met bemanning door een raket uit de lucht geschoten. “Dan brief je ‘s morgens de bemanning en dan komen ze in de middag niet meer terug. Dat is heftig.’’ Raymond geeft aan dat zij in deze burgeroorlog helaas niet het verschil konden maken. “Er werd zoveel geweld tegen de bevolking gebruikt. De leiders daar waren én zijn niet toe aan onze bijdrage.”

Diepe indruk

Na de verwoestende tsunami in Zuidoost-Azië werd Raymond met de Marine in 2005 naar Indonesië gezonden om hulp te bieden. Over deze missie heeft Raymond een ander gevoel. Raymond en zijn collega’s wisten niet wat ze precies zouden aantreffen. “Onze eerste werkdag duurde ongeveer 40 uur. We moesten eerst de chaos in kaart brengen.” Wat Raymond om zich heen zag, omschrijft hij als ‘bizar’. “Er waren zoveel mensen overleden en er lag zoveel puin. Op het vliegveld stonden mensen die in ruil voor een handje rijst wilden helpen, terwijl ze net alles kwijtgeraakt waren door die tsunami. Alles wat ik daar heb meegemaakt heeft diepe, diepe indruk op me gemaakt. De impact van de natuurramp, de immense verwoesting en vooral de flexibiliteit en het positivisme waarmee de mensen hun leven weer probeerden op te pakken.”

Samen herdenken

Raymond draagt de diepe indrukken van zijn uitzendingen met zich mee. Dankzij psychische begeleiding heeft hij het een goede plek kunnen geven. “Wat ik door mijn uitzendingen heb geleerd, is om van dag tot dag te leven. Wat gebeurd is, is gebeurd. Je moet verder.” Voor Raymond staat samen herdenken voor respect en saamhorigheid. "We moeten mensen laten beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat betekent vrijheid doorgeven voor mij."

Meer over Raymond

Ruim 34 jaar was Raymond actief binnen Defensie, inmiddels is hij met functioneel leeftijdsontslag (FLO). Op dit moment werkt Raymond in de beveiliging op Schiphol. Daarnaast doet hij vrijwilligerswerk bij het Veteranen Search Team. Het volledige verhaal Raymond is te lezen op de website van het Nederlands Veteraneninstituut.